De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase kreeg vorige week een class action-lawsuit aan de broek. Dit gaat over claims dat het bedrijf de accounts van klanten niet naar behoren heeft beveiligd, waardoor deze accounts kwetsbaar zijn voor ongeautoriseerde activiteiten.

Financiële schade voor gebruikers Coinbase

De aanklacht, die afgelopen maandag bij de Amerikaanse rechtbank in de staat Georgia is ingediend, beweert dat dit gebruikers financiële schade heeft toegebracht door hen permanent of voor langere tijd te uit te sluiten van hun accounts.

Een class action-lawsuit is een soort rechtszaak waarbij een van de partijen een groep mensen is die collectief wordt vertegenwoordigd door een lid of leden van die groep. Ofwel, meerdere partijen bundelen hun krachten om een aanklacht in te dienen die over hetzelfde onderwerp gaan.

Meer dan 100 mensen tegen Coinbase

Deze rechtszaak vertegenwoordigt meer dan 100 mensen, en hierin wordt Coinbase beschuldigd van het overtreden van de Amerikaanse wet door effecten op zijn handelsplatform te noteren. Bovendien heeft Coinbase er bij een vermeend incident in 2019, genoemd in de rechtszaak, meer dan zes maanden over gedaan om een ​​klant weer toegang te geven tot zijn account. Volgens de aanklacht is dit symptomatisch voor het gedrag van Coinbase.

Bovendien beweert de rechtszaak dat sommige van de cryptocurrency’s die op de beurs worden vermeld, voldoen aan de beschrijving voor de definitie van een security van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Als gevolg hiervan had Coinbase zich niet correct geregistreerd als een effectenbeurs bij de SEC.

Kritiek vanuit crypto-industrie en juristen

Het is een drukte van jewelste op de juridische afdeling van Coinbase. Dat is niet per se de schuld van Coinbase, maar ook van hoe de SEC omgaat met hun aanklachten. Zo heeft de SEC in een aanklacht tegen een voormalig medewerker van Coinbase ook 9 crypto’s bestempeld als security.

De beslissing om deze 9 tokens als security te bestempelen heeft veel kritiek gekregen. Niet alleen vanuit de crypto-industrie, maar ook vanuit juridische hoek.

Hier is namelijk geen normaal proces of openbaar onderzoek aan vooraf gegaan, de SEC kwam gewoon opeens tot dit besluit. Normaliter zouden er 9 losse aanklachten moeten zijn, en niet tegen Coinbase, maar tegen de cryptoprojecten die bij die tokens horen. Ripple is momenteel in zo’n gevecht met de SEC verwikkeld.

Daarnaast wordt Coinbase momenteel ook onderzocht door de SEC voor hoe de beurs nieuwe tokens toevoegt aan zijn aanbod, ook kijkt de SEC naar de stakingsprogramma’s en opbrengstgenererende producten. Bij dat laatste kun je denken aan rente voor leningen.

Wetgeving geschreven in 1933 en is gedateerd

Je zou kunnen stellen dat Coinbase dit over zichzelf heeft afgeroepen, maar zelfs een voormalig adviseur van de SEC is kritisch op de financiële waakhond.

Professor J. Verret claimt in een opiniestuk voor de Wall Street Journal dat innovatie dwingt tot het opnieuw nadenken over de effectenwetgeving. Als die wetgeving niet past bij de nieuwe technologie, dan moet daar een oplossing voor komen. Volgens Verret moet dit een oplossing zijn die de innovatie niet in de weg staat. De basis voor de huidige wet is gelegd in 1933, en Verret is van mening dat “bepaalde facetten” van crypto de wetgevers van 90 jaar geleden omver zou blazen.

The post Meer dan 100 klanten klagen cryptobeurs Coinbase aan vanwege gebrekkige beveiliging appeared first on BTC Direct | Nieuws.