McDonalds accepteert vanaf nu bitcoin in Zwitserland. In maart van dit jaar doopte de Zwitserse stad Lugano bitcoin om tot wettig betaalmiddel. Nu zijn we iets meer dan een half jaar verder en is het mogelijk om je Big Mac af te rekenen met bitcoin in de McDonalds van Lugano.

Bitcoin smaakt naar meer

Eerder is McDonalds al begonnen met het accepteren van bitcoin in El Salvador. Daar bleek dat het voor de fastfoodketen helemaal niet lastig is om bitcoin als betaaloptie in te voeren. Nu heeft betalen met bitcoin voor burgers ook zijn weg gevonden naar Europa. Blijkbaar smaakt bitcoin naar meer voor McDonalds en ziet het bedrijf wel toekomst in deze manier van betalen.

Het systeem lijkt binnen de bedrijfsvoering van McDonalds in ieder geval helemaal klaar te zijn voor massale adoptie. Nu het de burgerboer gelukt is om het in zowel El Salvador als Zwitserland te realiseren, moet de rest van de wereld een makkie zijn. Het systeem staat, nu moet de wereldwijde acceptatiegraad nog omhoog.

Burgers kopen met bitcoin

In een video van één minuut op de Twitter-pagina van Bitcoin Magazine is te zien hoe eenvoudig het proces werkt. Je hoeft in de McDonalds alleen maar een bestelling in te voeren bij een automaat of personeelslid, om vervolgens een QR-code te scannen voor de betaling. Naast bitcoin is het ook mogelijk om te betalen met Tether en de LVGA token, de eigen token van de stad Lugano.

Bitcoin influencer Dennis Porter reageerde enthousiast onder het bericht. “Uiteindelijk zal iedere winkel dit doen als ze zich beseffen hoeveel ze met dit systeem kunnen besparen op transactiekosten”, aldus Porter. Hiermee refereert de influencer aan de relatief hoge transactiekosten die winkeliers afdragen aan betaalmaatschappijen. Het op Bitcoin gebouwde Lightning Netwerk heeft de potentie om daar een einde aan te maken.

Het ‘Plan B’ van Lugano

De stad Lugano ondertekende op 3 maart 2022 een voorovereenkomst met Tether Operations Limited, het bedrijf achter de stablecoin. Daarmee lanceerde het “Plan B”, een project om de stad klaar te maken voor de financiële toekomst. Geheel volgens plan heeft Tether twee fondsen opgericht. De eerste betreft een fonds van ongeveer 108 miljoen euro wat opgericht is om crypto-startups te helpen en de tweede, een fonds van rond de 3 miljoen euro, bestaat om bestaande bedrijven in de stad te ondersteunen.

Daarnaast is het mogelijk voor de inwoners van Lugano om hun belastingen in bitcoin te betalen. Het idee is om dit in de toekomst uit te breiden naar parkeerkaarten, publieke dienstverlening en collegegeld voor studenten. De verwachting is dat meer dan 200 winkels in de stad bitcoin zullen accepteren voor hun goederen en diensten.

Problemen in Zwitserland

Dat het Plan B van Lugano weleens op een goed moment kan komen voor Zwitserland, blijkt wel uit de problemen bij Credit Suisse. De grote zakenbank, die dankzij de Financial Stability Board te boek staat als systeembank, staat volgens de geruchten op omvallen. Een systeembank is een bank die, mocht deze omvallen, het volledige financiële systeem met zich mee kan sleuren.

Het aandeel van de Zwitserse bank staat vandaag weer eens 4 procent in de plus, maar is de afgelopen jaren dramatisch gekelderd. Op de top van 2007 was het aandeel bijna 90 Zwitserse franc waard, terwijl de zakenbank nu een waarde van 4,10 Zwitserse franc (4,20 euro) heeft. Als de Zwitserse bank omvalt, dan kan dat de complete wereldeconomie in de problemen brengen.

The post McDonalds in Zwitserse Lugano accepteert nu Bitcoin en Tether appeared first on BLOX | Nieuws.