Tether (USDT) is al vanaf de lancering in januari 2015 op het handelsplatform van crypto exchange Bitfinex de grootste stablecoin van de markt. Inmiddels is de market cap van de stablecoin opgelopen tot bijna 70 miljard dollar. Tether profiteerde de afgelopen dagen van de problemen die spelen rondom de Binance USD (BUSD) stablecoin van Paxos en Binance.

Problemen voor BUSD

De problemen voor Paxos, de uitgever van BUSD, en Binance begonnen nadat de New York Department of Financial Services (NYDFS) de stablecoin aanmerkte als een ongeregistreerd effect. Om die reden mag Paxos, het bedrijf dat de tokens beheert en uitgeeft, geen nieuwe BUSD meer op de markt brengen.

Het bedrijf mag de BUSD die op dit moment al in omloop zijn blijven beheren, maar vooralsnog blijft het daarbij. Als daar geen verandering in komt, dan zal de market cap van BUSD langzaam blijven dalen, totdat er geen munten meer in omloop zijn.

Binance CEO Changpeng Zhao is uiteraard niet blij met het nieuws en maakt zich grote zorgen om de industrie. In het hierboven aangehechte draadje op Twitter, spreekt Zhao van een mogelijke “diepe impact” op de industrie. Als BUSD kwalificeert als effect voor de Amerikaanse wet, dan kan dit in theorie ook andere stablecoins in de problemen brengen.

Bloedende concurrentie

Bij Tether heeft men op dit moment nog geen last van de beslissing van de NYDFS om de verdere uitgifte van BUSD te verbieden. Waar de market cap van BUSD sindsdien met grofweg twee miljard dollar daalde, is de totale marktwaarde van Tether juist gestegen. De markt is naarstig op zoek naar alternatieven en komt daarbij in de eerste plaats uit bij Tether.

Ook bij de USD Coin van Circle loopt het op dit moment niet op rolletjes. De USDC-stablecoin is na Tether de grootste van de markt, maar ook Circle zag de market cap van zijn stablecoin dalen na het optreden van de NYDFS.

Die daling was het gevolg van speculatie over het mogelijke optreden van de Amerikaanse autoriteiten tegen USDC. Dante Disparte van Circle probeerde het bloeden van USDC te stoppen met een geruststellende tweet en slaagde daar vooralsnog in.

De market cap van USDC zit overigens sinds juni 2022 in een neerwaartse trend. Destijds werd een piek van 56 miljard dollar bereikt, terwijl het momenteel ‘nog maar’ een market cap van 41,51 miljard dollar mag opschrijven. Die daling markeert een daling van ruim 25 procent voor de Amerikaanse stablecoin.

Tether profiteert

Dat Tether momenteel profiteert van de algehele malaise bij de concurrentie blijkt duidelijk uit de cijfers. Sinds 12 februari zag Tether een instroom van 890 miljoen dollar aan kapitaal en steeg de dominantie van de stablecoin naar ruim 51,25 procent. Paolo Ardoino, de Chief Technology Officer van Tether, vierde het bereiken van de market cap van 69 miljard dollar met een voor hem kenmerkende tweet.

Uiteindelijk moet nog maar blijken of Tether de dans kan ontspringen als de wetgevers echt op de industrie beginnen te jagen. Er heerst al jaren scepsis en onzekerheid omtrent Tether, met name over de reserves van het bedrijf.

Om die reden publiceert het regelmatig updates over zijn financiële gezondheid, in een poging de markt gerust te stellen. Het laatste rapport van Tether op dit front dateert van 31 december 2022, destijds had het bedrijf volgens zijn eigen cijfers voor 67 miljard dollar aan reserves. Daarmee zouden de reserves van het bedrijf 960 miljoen dollar hoger zijn dan de schulden.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Marktwaarde Tether richting de 70 miljard dollar, terwijl SEC de concurrentie aanpakt appeared first on BLOX | Nieuws.