Alle ogen zijn de laatste maanden gericht op de Federal Reserve. De agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank, met als doel om de inflatie onder controle te krijgen, hebben de financiële markten volledig in zijn greep. Vandaag staat er in het kader van deze soap weer een belangrijke dag op het programma.

De Amerikaanse banenmarkt

Vanmiddag maakt de Amerikaanse versie van het Centraal Bureau voor de Statistiek nieuwe cijfers over de banenmarkt publiek. Dat is belangrijk, omdat de Federal Reserve de rente kan verhogen zolang de economie gezond blijft. Om die reden kijkt de volledige financiële wereld reikhalzend uit naar de cijfers van vandaag. Als de groei van de banenmarkt tegenvalt of zelfs negatief is, dan kan dat een positief effect op de bitcoin koers hebben.

Het tegenovergestelde is ook waar. Als de banenmarkt extreem sterk blijft, zoals dat in de laatste maanden het geval was, dan is dat voor de Federal Reserve een teken dat de rente nog verder omhoog kan. Een hogere rente betekent dat kapitaal duurder is en dat is over het algemeen niet goed voor de economie en de koersen van financiële assets. Het is heel vreemd, maar als je hoopt op een hogere bitcoin koers, dan moet je in dit geval hopen op tegenvallende banencijfers uit de Verenigde Staten.

Federal Reserve denkt niet aan koerswijziging

Als we de teksten en uitspraken van medewerkers van de Federal Reserve mogen geloven, dan denken ze daar nog allerminst aan een koerswijziging. Charles Evans, de voorzitter van de Chicago Federal Reserve, verwacht dat de Amerikaanse rente uiteindelijk op 4,5 tot 4,75 procent uitkomt in de lente van 2023. Op het moment van schrijven staat deze belangrijke rente op 3,00 tot 3,25 procent.

Dat betekent dus dat Evans verwacht dat de rente vanaf hier nog met tenminste 1,25 tot 1,50 procent moet stijgen, voordat de Federal Reserve de inflatie onder controle heeft. Ook Neel Kashkari, voorzitter van de Minneapolis Federal Reserve, zegt dat de centrale bank nog “mijlenver verwijderd is” van het pauzeren van de renteverhogingen. Het lijkt erop dat we het nog maanden met een strenge Federal Reserve moeten doen, tenzij er iets breekt waardoor ze moeten ingrijpen.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Vrijwel alle officials van de Federal Reserve roepen dat het nog lang duurt voordat de rente weer eens omlaag gaat. Voor de komende maanden is dat niet per se een goed teken voor de bitcoin koers. Aan de andere kant moet je ook bedenken dat deze mensen niets anders kunnen zeggen. Het zou immers raar zijn als de Federal Reserve zelf zou zeggen dat ze twijfelen over hun vermogen om de rente nog verder te verhogen. Dan is de kans groot dat er paniek onder de bevolking ontstaat en dat is het laatste waar de centrale bank op zit te wachten.

In principe komt er dus een lastige periode aan voor bitcoin en financiële assets in het algemeen. Wat de markt zou kunnen ‘redden’ is een dusdanige breuk of scheur in de economie, dat de centrale bank moet ingrijpen om grote problemen te voorkomen. Dat ingrijpen vertaalt zich vaak in het bijprinten van geld, wat haaks staat op het huidige beleid van renteverhogingen.

The post Markt houdt zijn adem in voor vanmiddag appeared first on BLOX | Nieuws.