2022 is op veel vlakken een jaar om snel te vergeten. Maar voordat we collectief de delete-knop indrukken, is het toch goed om wat wijze lessen te trekken uit dat rampzalige cryptojaar. Deze keer niet over FTX en Terra Luna, maar over nieuwe coins.

Uit onderzoek van Chainalysis blijkt dat een kwart van alle coins die in 2022 zijn gelanceerd niets meer zijn dan een pump & dump. Dit lijkt op een term uit je datingperiode, maar het is ook van toepassing op cryptocurrency.

Wat zijn pump & dumps?

Bij een pump & dump wordt doorgaans valse of misleidende informatie verspreid om FOMO te creëren die de prijs van een crypto ‘oppompt’ om vervolgens deze crypto te ‘dumpen’ tegen een hogere prijs. Zodra de fraudeurs hun crypto dumpen en stoppen met het hypen, daalt de koers doorgaans en verliezen investeerders geld.

Valse of misleidende informatie over het cryptoproject kan worden verspreid via bronnen zoals sociale media, websites, Telegram, onlineadvertenties enzovoorts. Vooral nieuwe crypto’s zijn kwetsbaar voor pump & dumps omdat er vaak maar weinig echte informatie beschikbaar is.

Een miljoen nieuwe crypto’s in 2022

Chainalysis schreef in een nieuwe analyse dat er vorig jaar 1,1 miljoen tokens werden gelanceerd op de blockchain van Ethereum en Binance (BNB). Hiervan hadden slechts 41 duizend nog enige activiteit een week na lancering. Bij activiteit moet je denken aan handel of tokenswaps.

Het onderzoek keek naar het deel van die 41 duizend coins die ‘een impact hadden op het crypto-ecosysteem.’ Een coin verliest impact als ze in de eerste week dat deze te verhandelen is minimaal 90% van de waarde verliest.

24% is niets meer waard na één week

In het onderzoek schrijft Chainalysis:

‘Van de 40.521 tokens die in 2022 werden gelanceerd en die voldoende grip kregen om de moeite van het analyseren waard te zijn, zagen 9.902, of 24%, een prijsdaling in de eerste week, wat wijst op mogelijke pump & dump-activiteit.’

Dit betekent niet dat er altijd kwade zin is, soms is de markt gewoon niet goed gezind, althans dat concludeert Chainalysis. Ze gooien het op marktkrachten en/of organische infrastructuuruitdagingen die sommige van deze projecten tot zinken hebben gebracht.

‘Hoewel het onmogelijk is om de promotiestrategie of intenties achter alle 9.902 tokens te kennen, hebben we de 25 met de grootste prijsdaling in de eerste week gecontroleerd op Token Sniffer, een service die nieuwe tokens scoort op een schaal van nul tot 100 op basis van hun betrouwbaarheid en koppelt punten voor scam-kenmerken. Volgens Token Sniffer scoorden die 25 tokens allemaal nul, wat aangeeft dat ze volgens de evaluatiecriteria van Token Sniffer vrijwel zeker waren ontworpen voor een pump & dump.’

4,6 miljard dollar verloren

Dit heeft natuurlijk echte gevolgen voor investeerders. Zij werken hard voor hun centjes (gaan we van uit), en deze worden door scammers van pump & dumps zonder enige genade afgepakt. Chainalysis heeft een groep investeerders geïdentificeerd die niets te maken hebben met de makers van de nieuwe crypto’s, en zij hebben in 2022 in totaal 4,6 miljard dollar uitgegeven aan pump & dumps.

Het analysebedrijf schat dat de scammers er met zo’n 30 miljoen dollar winst vandoor zijn gegaan.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Let op: kwart van nieuwe cryptocurrency’s zijn scams en pump & dumps appeared first on BLOX | Nieuws.