Voormalig FTX-CEO en oprichter Sam ‘SBF’ Bankman-Fried werd ooit beschreven als het wonderkind van crypto. Volgende week verschijnt hij voor een jury vanwege zijn rol in de spectaculaire ondergang van zijn FTX-cryptobeurs.

Na een jury-selectieproces op 3 oktober begint het proces op 4 oktober echt, waarbij Bankman-Fried zeven aanklachten aanhoort. Als hij op alle aanklachten schuldig wordt bevonden, riskeert hij een maximale gevangenisstraf van 115 jaar. Veel experts vermoeden dat de rechter niet mild zal zijn.

Half november vorig jaar maakte Bankman-Fried een van de snelste en meest openbare reputatieafbreuken aller tijden. Zijn cryptobeurs en zuster-hedgefonds, Alameda Research, stortten in en vroegen een faillissement aan, met een tekort van 10 miljard dollar als gevolg. In het maandenlange drama dat volgde, werden veel andere bedrijven uit de cryptowereld mee naar beneden gesleurd.

Een nieuw leven achter de tralies? 

Nu, nog geen week verwijderd van het proces, vertelde Michael Kanovitz, partner bij het advocatenkantoor Loevy & Loevy, aan Cointelegraph dat de vooruitzichten niet bijzonder rooskleurig zijn voor Bankman-Fried.

Hij voorspelt dat als de overheid hem schuldig bevindt aan fraude, de kans groot is dat hij de rest van zijn leven achter de tralies doorbrengt.

Kanovitz legde uit dat rechtbanken voornamelijk kijken naar de ernst van het misdrijf en hoe de verdachte zich gedroeg tijdens het gerechtelijke proces bij het bepalen van de straf.

“Als de overheid kan bewijzen dat hij willens en wetens miljarden dollars heeft gestolen en documenten heeft vernietigd om dit te verdoezelen, dan leidt dat tot een straf aan de hoge kant van het spectrum,” zegt hij.

Geen verzachtende omstandigheden

Kanovitz merkte ook op dat rechtbanken enige discretie behouden om toegeeflijk te zijn bij de strafoplegging als de verdachte zich “correct gedraagt” voor de rechtbank. Echter, Kanovitz gelooft dat Bankman-Fried dat niet heeft gedaan.

“Dit is erg slecht. Ook zijn er niet veel ‘verzachtende omstandigheden’ die de andere kant op gaan. Hij heeft wel aan een liefdadigheidsinstelling gedoneerd, maar je krijgt geen krediet voor vrijgevigheid met het geld van anderen,” zei Kanovitz.

Iets minder resoluut dan Kanovitz, voorspelde Jeremy Hogan, een partner bij Hogan & Hogan, dat hoewel Bankman-Fried misschien niet de maximale straf krijgt, hij vrijwel zeker een aanzienlijke periode in de gevangenis zal doorbrengen.

Waar wordt SBF van beschuldigd?

Bankman-Fried krijgt in totaal zeven aanklachten wegens fraude aan zijn broek. De bewijslast ligt bij de overheid, die buiten redelijke twijfel moet bewijzen dat Bankman-Fried schuldig is aan de hem ten laste gelegde aanklachten, waaronder:

  1. Oplichting van FTX-klanten.
  2. Samenzwering tot oplichting van FTX-klanten.
  3. Oplichting van Alameda Research-leners.
  4. Samenzwering tot oplichting van Alameda Research-leners.
  5. Samenzwering tot effectenfraude naar FTX-beleggers.
  6. Samenzwering tot fraude naar FTX-klanten.
  7. Samenzwering tot witwassen om de opbrengsten van oplichting naar FTX-klanten te verbergen.

Van deze aanklachten zijn er slechts twee substantieel, namelijk het plegen van fraude tegen FTX-klanten en Alameda Research-leners. Dit betekent dat de aanklager moet bewijzen dat Bankman-Fried deze aanklachten heeft gepleegd.

De overige aanklachten zijn samenzweringsbeschuldigingen, wat betekent dat de aanklager moet bewijzen dat Bankman-Fried van plan was deze misdaden te plegen met ten minste één andere persoon.

Kanovitz legde uit dat de aanklagers van de overheid waarschijnlijk beseffen dat ze niet kunnen bewijzen dat Bankman-Fried persoonlijk betrokken was bij elk aspect van de overtredingen van FTX en Alameda. Daarom zijn er beschuldigingen van samenzwering.

SBF zit in de problemen

Als de aanklager de samenzweringsbeschuldigingen echter kan bewijzen, wordt Bankman-Fried verantwoordelijk gehouden voor de volle omvang van de aanklachten, aldus Kanovitz.

“Welke acties anderen ook hebben ondernomen om die illegale doelen te bereiken, de wet behandelt het alsof Bankman-Fried die dingen zelf heeft gedaan,” zei Kanovitz.

Ook voegt hij toe dat dat de verdediging zal proberen om SBF in een mantel van onbekwaamheid en onzekerheid te hullen. Dit door te beweren dat de andere belangrijke bewaarders vergelijkbare dingen deden als FTX, en dat de regels met betrekking tot crypto zo onduidelijk waren dat hij ze niet bewust kon overtreden. Dit is zo’n beetje het juridische equivalent van tegen de leraar zeggen, ‘Maar CZ [Changpeng Zhao] deed het ook!’

Hoe de aanklachten voor SBF gaan uitpakken, komen we te weten vanaf 4 oktober.

Stem jij BLOX naar de top? Laat je horen en maak kans op een prijs!

Geniet jij dagelijks van BLOX? Laat dan van je horen! BLOX is namelijk maar liefst twee keer genomineerd voor Website van het jaar in de categorieën ‘Financieel’ en ‘Financiële apps’! En om deze prijzen daadwerkelijk in de wacht te slepen, hebben wij jouw stem dubbel nodig. Stem dus snel op zowel de site als op onze app en maak ook nog eens kans op toffe prijzen! Stemmen kan tot en met 20 oktober. Kunnen we rekenen op jouw support?

The post Krijgt FTX-frontman Sam Bankman-Fried straks 115 jaar gevangenisstraf? appeared first on BLOX | Nieuws.