De rechtszaak tussen de SEC en cryptobedrijf Ripple loopt als sinds 2020 en er lijkt geen einde aan te komen. Toch zijn er voldoende ontwikkelingen te melden. Nu heeft een klokkenluidersorganisatie zich uitgesproken over het belang van het vrijgeven van bepaalde documenten. Documenten die de toekomst van crypto kunnen bepalen.

Dit is in het voordeel van Ripple, en tegen het zere been van aanklager SEC. Deze documenten worden de Hinman-documenten genoemd, vernoemd naar Wiliam Hinman, een oud-directeur van de Amerikaanse waakhond.

Om welke documenten gaat het?

In deze documenten staat dat Bitcoin en Ethereum geen security’s zijn, maar geclassificeerd moeten worden als digitale grondstoffen.

De redenering voor deze kwalificatie is dat zowel Bitcoin als Ethereum op dat moment voldoende decentraal waren. Onder de Hinman-documenten bevinden zich ook de interne beraadslagingen van de SEC over de beslissing om Bitcoin en Ethereum als digitale grondstoffen aan te merken.

Ripple Labs heeft deze documenten reeds mogen inzien en de SEC wil er alles aan doen om te voorkomen dat ze verder uitlekken. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat dit de weg opent voor andere cryptocurrency’s om aan de machtige arm van de SEC te ontsnappen. Het biedt ze namelijk een precedent om op terug te vallen.

Journalist en klokkenluiders willen documenten publiekelijk maken

Forbes-journalist Roslyn Layton heeft een motie ingediend om de documenten publiekelijk te maken. Ze wordt hierbij gesteund door Empower Oversight Whistleblowers & Research (EMPOWR).

EMPOWR is een non-profit, onpartijdige organisatie die werkt aan het verbeteren van onafhankelijk toezicht op wangedrag van de overheid en bedrijven. De missie is om insiders te helpen bij het documenteren en rapporteren van corruptie aan de juiste autoriteiten.

In een persbericht schreef directeur Jason Foster van EMPOWR dat het publiek antwoorden van de SEC verdient over wat het bureau precies wist over de toespraak van Hinman:

‘De SEC heeft consequent alle pogingen van organisaties voor transparantie van openbaar belang, waaronder Empower Oversight, tegengehouden om een licht te werpen op belangenconflicten en ethische kwesties bij het bureau.’

Toekomst van crypto op het spel

Afgelopen oktober diende Empower Oversight een verweer in tegen de motie van de SEC voor een kort geding in een rechtszaak over documenten met betrekking tot belangenconflicten en selectieve handhaving in cryptocurrency-zaken. In december diende de organisatie ook een dossierverzoek in bij de SEC om volledige verslagen van communicatie met een lijst met namen te verkrijgen.

De interesse van EMPOWR komt dus overeen met de intentie van Dr. Roslyn Layton, die stelt dat de Ripple-zaak tegen de SEC de toekomst van cryptocurrency’s in de Verenigde Staten zal bepalen.

Waar gaat de rechtszaak over?

De SEC, of Securities and Exchange Commission, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Ripple omdat ze beweren dat de XRP cryptocurrency die Ripple uitgeeft, in feite een niet-geregistreerde security is.

De SEC beweert dat Ripple en zijn leidinggevenden, Brad Garlinghouse en Chris Larsen, meer dan 1,3 miljard dollar hebben opgehaald door de verkoop van XRP aan beleggers zonder deze transacties te registreren bij de SEC, wat in strijd zou zijn met de effectenwetgeving. De SEC beweert verder dat Ripple de markt heeft gemanipuleerd door XRP te verkopen en de prijs te manipuleren.

Ripple beweert daarentegen dat XRP een valuta is en geen security. Ripple zegt dat XRP niet door hen wordt verkocht als een investering en dat de rechtszaak van de SEC ongegrond is. Ripple beweert dat de SEC probeert te bepalen wat een valuta is en dat dit buiten de bevoegdheid van de SEC valt.

De documenten van Hinman spelen hier een cruciale rol in, omdat dit bewijst dat de SEC in een eerder stadium Bitcoin en Ethereum vrijgesproken heeft van de effectenwetgeving.

De rechtszaak tussen Ripple en de SEC is nog gaande en het is onduidelijk hoe deze zal eindigen. Als Ripple wordt veroordeeld, kan dit gevolgen hebben voor de manier waarop andere cryptocurrency-bedrijven in de Verenigde Staten hun tokens uitgeven en verhandelen.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Klokkenluiders willen deze documenten hebben, toekomst crypto staat op het spel appeared first on BLOX | Nieuws.