Een anonieme klokkenluider heeft laten weten dat het Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) banken ontmoedigt om zaken te doen met legale crypto-bedrijven. Politicus Pat Toomey heeft dit middels een brief aan de voorzitter van de FDIC bekend gemaakt.

Ongepaste actie tegen cryptocurrency

Toomey vermoedt dat de FDIC “mogelijk ongepast actie onderneemt om banken ervan te weerhouden zaken te doen met legale cryptocurrency-gerelateerde bedrijven.”

Senator Pat Toomey is lid van de Senaatscommissie voor banken in de Verenigde Staten. De Federal Deposit Insurance Corporation is een van de twee instanties die depositoverzekeringen verstrekken aan spaarders bij Amerikaanse banken, de andere is de National Credit Union Administration, die kredietverenigingen reguleert en verzekert.

Hoofdkantoor vraagt regionale kantoren crypto-industrie moeilijk te maken

In de brief worden beschuldigingen van klokkenluiders beschreven. Er valt te lezen:

“Personeel in het hoofdkantoor van de FDIC in Washington, D.C. er bij de regionale kantoren van de FDIC op aandringt om brieven te sturen naar meerdere banken met het verzoek af te zien van het uitbreiden van relaties met crypto-gerelateerde bedrijven, zonder enige wettelijke basis te bieden voor het verzenden van zulke brieven.”

Status crypto leenbedrijven verlagen

Bovendien schreef Toomey dat er berichten waren dat het personeel van het FDIC-hoofdkantoor de stap nam om contact op te nemen met het personeel in een regionaal kantoor om hen aan te sporen de status van een lening aan een cryptogerelateerd bedrijf te verlagen:

“Het regionale kantoorpersoneel van de FDIC interpreteerde naar verluidt de betrokkenheid van het FDIC-hoofdkantoor in deze zaak als een poging om de manier waarop leningen aan crypto-gerelateerde bedrijven over het algemeen worden geclassificeerd te veranderen en om banken ervan te weerhouden dergelijke leningen in de toekomst te verstrekken.”

Afgaande op de brief van Toomey zijn de vermeende brieven van de FDIC op of rond 6 juni verzonden. Toomey heeft Martin Gruenberg, de voorzitter van de FDIC, gevraagd om de vermeende activiteiten voor het einde van de maand te bevestigen of te ontkennen. Ook wil hij weten wat de juridische afdeling van de FDIC vindt van de vermeende activiteiten.

FDIC trok eerder handen van cryptocurrency af

Als dit waar is, dan is het sowieso gek dat de FDIC dit van banken vraagt. De Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation verduidelijkte in een verklaring eind juli dat het alleen verzekerde bankklanten beschermt in het geval dat een bank failliet gaat. Met de nadruk op bank, want ze zeggen dat klanten van cryptobedrijven (die failliet gaan) niet onder de verzekering en dus de verantwoordelijkheid van de FDIC vallen.

De FDIC staat overigens onder politieke druk van Senator Elizabeth Warren om ‘consumenten te beschermen tegen de gevaren van cryptocurrency.’

Banken moeten stopen met bewaren van crypto

Op 4 augustus schreef Bloomberg dat Warren, die net als Toomey in de Senaatscommissie voor banken zit, er bij commissieleden en senatoren op aan dringt om een brief te ondertekenen aan het Office of the Comptroller of the Currency.

In deze brief vragen ze banken om te stoppen met het verstrekken van diensten zoals crypto-bewaring. Warren is van mening dat regelgevers het op dit moment Wall Street makkelijker willen maken om de cryptomarkt betreden en ‘het banksysteem in gevaar brengen.’

OCC moet samenwerken met FDIC voor alternatieve crypto aanpak

De brief dringt er bij de OCC op aan om samen te werken met de Federal Reserve en de FDIC om een alternatieve cryptocurrency-aanpak te ontwikkelen die consumenten adequaat beschermt en de “veiligheid en soliditeit van het banksysteem” bevordert:

“We zijn bezorgd dat het OCC de tekortkomingen van de voorgaande interpretatiebrieven en de risico’s die gepaard gaan met cryptogerelateerde bankactiviteiten, die de afgelopen maanden ernstiger zijn geworden, niet naar behoren heeft aangepakt.”

The post Klokkenluider: overheidsdienst ontmoedigt banken samen te werken met crypto-industrie appeared first on BTC Direct | Nieuws.