Gisteren schreven we dat Grayscale en financiële waakhond SEC een afspraak hebben in de rechtszaal. De inzet is het omzetten van het Bitcoin fonds van Grayscale naar een ETF. De SEC heeft dit geweigerd en nu is het aan de rechter om hier iets van te vinden.

De eerste reactie van de rechter is dat ze de logica achter de weigering niet volgen. Is dat goed nieuws voor Grayscale en de honderden institutionele investeerders die maar al te graag in Bitcoin willen investeren via een ETF?

Afwijzing van SEC is willekeurig

De rechters trokken de argumenten van de SEC in twijfel tijdens de eerste hoorzitting. Ze vroegen de advocaat van de SEC wat Grayscale Investments nog meer moet doen om te voldoen aan de eisen voor een spot Bitcoin ETF.

Don Verrilli is de advocaat van Grayscale en hij vertelde de rechters dat de afwijzing door de SEC van de spot Bitcoin ETF-aanvraag van het bedrijf willekeurig was. Hij onderbouwt dit door te stellen dat de toezichthouder op futures gebaseerde ETP’s heeft goedgekeurd en voerde aan dat er geen verschil is tussen de twee, aangezien ze beide zijn afgeleid van de koers van Bitcoin.

Verrilli vertelde de jury verder dat Grayscale gereguleerd wil worden en op zoek is naar een weg vooruit.

Advocate Emily Parise verdedigde de SEC met het argument van Grayscale een ‘niet-ondersteunde empirische sprong’ is en dat de correlatie van 99% tussen de spot- en termijnmarkten geen oorzakelijk verband bewijst. Parise voerde aan dat de bewijslast om het oorzakelijk verband te bewijzen bij Grayscale lag en dat het bedrijf niet voldoende data had verstrekt om zijn zorgen weg te nemen.

ETF, spot, termijn en future

Time-out, even wat uitleg over deze ETF’s en het verschil tussen spot en termijn. ETF staat voor Exchange Traded Fund en deze zijn vrij verhandelbaar op aandelenbeurzen.

Als je Bitcoin koopt dan doe je dit op de spotmarkt. Je betaalt ‘on the spot’ en je krijgt Bitcoin ‘on the spot.’ De spotmarkt houdt de actuele Bitcoin koers aan. De termijnmarkt bestaat uit futures gebaseerd op de spotmarkt.

Een ETF op basis van futures worden bepaald op basis van de prijs van die futures (een short- of longcontract om mee te gokken op een daling of stijging van de koers). Maar die futures zijn weer gebaseerd op de normale Bitcoin koers.

Grayscale vindt het inconsequent om een ​​spotproduct (ETF direct gekoppeld aan echte Bitcoin en bijbehorende waarde) te weigeren op grond van onvoldoende bescherming tegen marktmanipulatie, zeker als future-producten in principe op hetzelfde is gebaseerd en wel zijn toegestaan door de SEC.

SEC accepteert uitleg niet

De rechter zei dat Grayscale veel informatie heeft verstrekt over hoe de twee markten met elkaar functioneren, maar de SEC accepteerde dit destijds niet. Hier werd aan toegevoegd dat het lijkt alsof de SEC moet uitleggen waarom ze ongelijk hebben in het bewijs dat ze hebben geleverd. Dit bewijs was dus bedoeld om de SEC te overtuigen dat een spot Bitcoin ETF die hetzelfde is als een futures ETF.

Parise zei dat de SEC heel duidelijk een manier heeft uitgestippeld voor Grayscale om aan zijn zorgen tegemoet te komen door te laten zien dat de prijzen op de spotmarkt voor Bitcoin niet leiden tot de prijzen op de termijnmarkt. De commissie vond echter dat het door Grayscale uitgestippelde pad niet doorslaggevend was, ondanks het bekijken van tal van andere onderzoeken.

‘Het bewijs is op dit moment gewoon gemengd, het is soms bidirectioneel, het hangt af van naar welke periode je kijkt.’

De rechter is niet overtuigd en snapt niet waarom er verschil gemaakt wordt tussen een ETF op basis van spot of termijn:

‘Wat is de logica erachter?’

Parise zei dat er een gebrek aan bewijs en gegevens is en dat de toezichthouder er niet zeker van is dat fraude en manipulatie op dezelfde manier kunnen worden voorkomen als voor termijnproducten.

Stel dat Grayscale toch hun felbegeerde ETF mogen starten, dan kan dat van grote impact zijn op de Bitcoin koers. Bij een spot ETF moeten namelijk echte Bitcoins worden gekocht. Als een investeerders een aandeel in dit ETf kopen, moet Grayscale het echte product kopen en opslaan. Bij ETF’s op basis van de termijnmarkt worden alleen contracten ingekocht, geen echte Bitcoins.

The post Kleine overwinning voor Grayscale en Bitcoin want rechter snapt logica niet appeared first on BLOX | Nieuws.