De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële toezichthouder van het land, stelde recent hun beslissing op enkele aanvragen voor een Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten uit naar 2024. Het lijkt op dit moment echter een kwestie van tijd voordat we daadwerkelijk een Spot Bitcoin ETF krijgen in de Verenigde Staten.

Om die reden is het interessanter om te kijken naar de potentiële effecten op de Bitcoin koers van de komst van een Spot Bitcoin ETF.

Grootste bullrun ooit voor Bitcoin?

Gautam Chugani van het grote Bernstein uit de traditionele financiële wereld zegt dat de toelating van een Spot Bitcoin ETF op de Amerikaanse markt een “beslissend moment” wordt voor de cryptomarkt.

“Na de halving verwachten wij dat de vraag naar Bitcoin op dit spotmarkt als gevolg van de ETF 6-7 keer zo groot is als de verkoopdruk die Bitcoin miners op de markt leggen. Wij verwachten dat Bitcoin ETFs ongeveer 9 tot 10 procent van alle Bitcoin zullen opkopen richting 2028”, aldus Chugani.

Dat zou in theorie een gigantische bullmarkt kunnen veroorzaken. Als Spot Bitcoin ETFs de komende jaren inderdaad 10 procent van de supply opkopen, dan zal dat om ongeveer 2 miljoen Bitcoin gaan.

Tegen de huidige koersen zou dat een bedrag van ~70 miljard dollar moeten kosten. Dat lijkt nog niet eens zoveel als je bedenkt dat BlackRock meer dan 10 biljoen (!) dollar beheert voor zijn klanten.

De geschiedenis is gunstig voor Bitcoin

De geschiedenis met betrekking tot de goedkeuring van Spot ETFs is in ieder geval in het voordeel van Bitcoin. Nadat de Spot ETF voor goud werd goedgekeurd steeg de goudkoers namelijk met enkele honderden procenten.

Kunnen we die significante stijgingen nu ook voor Bitcoin verwachten?

Dat is natuurlijk de vraag en het antwoord daarop gaan we hopelijk de komende maanden zien.

De Amerikaanse markt voor ETFs (bovenstaande grafiek van Statista) is in ieder geval gigantisch. Als Bitcoin in 2028 inderdaad ~70 miljard dollar aan kapitaal bij elkaar haalt in een Spot Bitcoin ETF, dan zou dat ongeveer de 13e plaats opleveren op deze lijst.

Als je dan ook nog bedenkt dat er waarschijnlijk vele Spot ETFs tegelijk op de markt komen, dan is de kans klein dat er überhaupt één Spot Bitcoin ETF op deze lijst zal verschijnen. Tenzij de instroom van kapitaal nog veel groter is dan de analisten van Bernstein momenteel verwachten.

The post Kan een Spot Bitcoin ETF de grootste bullrun ooit veroorzaken? appeared first on BLOX | Nieuws.