Igor Makarov, een finance professor aan de London School of Economics (LSE), kan zich geen toekomst zonder digitale assets voorstellen, maar twijfelt over bitcoin. Volgens Makarov is bitcoin verre van perfect en is er weinig bewijs dat het functioneert als store of value.

Kan bitcoin slagen als store of value?

De afgelopen 10 jaar hebben volgens Makarov niet het bewijs geleverd dat bitcoin het in zich heeft om een store of value te worden. Met name de volatiliteit van de bitcoin koers maakt dat Makarov dat onwaarschijnlijk acht. “Als de enorme waardestijgingen en toename van de liquiditeit er niet in slagen om bitcoin stabieler te maken, dan is er geen garantie dat bitcoin ooit stabiel wordt”, aldus Makarov.

“Zonder een overheid die bitcoin dekt, berust de waarde ervan op de welwillendheid van het publiek om bitcoin vast te houden. Dat berust op zijn beurt weer op het veranderende sentiment onder investeerders en de waarde van bitcoin ten opzichte van andere cryptocurrency’s”, zo gaat Makarov verder.

Als de Amerikaanse staatsfondsen toestemming krijgen om in bitcoin te investeren, dan gaat dat de bitcoin koers volgens Makarov zeker een “tijdelijke boost” geven. Die waardestijging betekent echter dat “vroege instappers profiteren ten koste van het volk” en andere store of values, met name fiatgeld, aldus Makarov.

0,01 procent heeft 5 miljoen bitcoin

Makarov is bekend geworden als co-auteur van een onderzoek dat claimt dat een kleine groep van 10.000 bitcoiners 5 miljoen bitcoin in handen heeft. Dat zou betekenen dat 0,01 procent van alle bitcoiners 25 procent van alle 19,1 miljoen bitcoin bezitten. De onderzoekers beweren dat de grootste bitcoin holders een groter percentage van alle crypto bezitten dan de rijkste Amerikanen als het over dollars gaat.

Volgens Makarov is het onderzoek gebaseerd op data van het Bitcoin netwerk, alsook publieke data van blogs, chatforums en andere bronnen. “We gebruiken ook Bitfury Crystal Blockchain informatie over de identiteit van grote publieke entiteiten als exchanges”, aldus Makarov.

In een vergelijking met het traditionele financiële systeem geeft Makarov aan dat mensen daar hun geld vooral in vastgoed en aandelen hebben. Het merendeel van de rijkaards zit niet met het grootste deel van hun vermogen in Amerikaanse dollars. Ondanks dat Makarov skeptisch is over bitcoin, is hij positief over de toekomst van digitale assets.

Het geld van de toekomst is digitaal

Op dit moment heeft Makarov geen cryptocurrency’s in bezit, maar hij ziet digitaal geld wel degelijk als de toekomst. “Er is weinig twijfel over de vraag of we in de toekomst digitaal geld en digitale assets gebruiken. De efficiëntie daarvan hangt af van het ontwerp. Daarom is het belangrijk om dat goed te regelen”, aldus Makarov over onder andere digitaal geld.

Verder acht Makarov het belangrijk dat we problemen als governance en wetgeving tijdig aanpakken en daar een goede oplossing voor vinden. Wat we nu veel zien is dat crypto-projecten in een grijs gebied leven. Dat is een situatie die zowel ondernemers als particulieren een hoop onzekerheid meegeeft.

Als we op de kritiek van Makarov mogen afgaan, dan ziet hij bitcoin waarschijnlijk niet als het geld van de toekomst. Mede vanwege de oneerlijke verdeling die Makarov blijkbaar als een grote hobbel beschouwt voor de wereldwijde adoptie van bitcoin als geld.

The post Kan bitcoin zich sterk houden tegenover andere cryptocurrency’s? appeared first on BTC Direct | Nieuws.