Recente rapporten van JPMorgan werpen een nieuw licht op Ethereum, ‘s werelds op een na grootste cryptocurrency. Deze suggereren dat het netwerk meer gecentraliseerd is geworden sinds de implementatie van belangrijke upgrades. Hoewel Ethereum bekend stond om zijn streven naar decentralisatie, wakkert dit onderzoek twijfels aan over de daadwerkelijke mate van decentralisatie binnen het netwerk.

De rol van staking in Ethereum

Een van de belangrijkste elementen in de werking van Ethereum is staking. Staking is het proces waarbij crypto-houders hun tokens vergrendelen als een vorm van zekerheid om het netwerk te beveiligen en transacties te valideren. In ruil daarvoor ontvangen ze beloningen, die doorgaans bestaan uit extra tokens.

Toegenomen centralisatie na upgrades

Het JPMorgan-rapport wijst op een zorgwekkende trend van toenemende centralisatie sinds de ‘Merge’ en ‘Shanghai’ upgrades van Ethereum. Deze centralisatie heeft met name betrekking op het stakingproces. Het rapport suggereert dat enkele grote spelers nu een aanzienlijke controle uitoefenen over de activiteiten van knooppunten en stakingpools. Hierdoor komt de decentralisatiedoelstelling van Ethereum onder druk te staan.

Impact op Ethereum’s decentralisatiebeeld

Deze bevindingen hebben een aanzienlijke impact op Ethereum’s imago als een gedecentraliseerd netwerk. Decentralisatie is altijd beschouwd als een van de kerndoelen van blockchain-technologie, omdat het macht verdeelt en censuur voorkomt. Centralisatie kan leiden tot risico’s zoals manipulatie en het verlies van de beoogde voordelen van decentralisatie.

JPMorgan’s standpunt over staking rewards

Het rapport benadrukt ook zorgen over de hoogte van de stakingbeloningen in Ethereum. Hoewel staking bedoeld is om gebruikers te belonen voor hun deelname aan het netwerk, stelt JPMorgan dat de huidige beloningen mogelijk te hoog zijn. Dit kan leiden tot financiële inefficiëntie en prikkels voor centralisatie.

Een voortdurende discussie

De centralisatiekwestie is al geruime tijd een onderwerp van discussie in de bredere crypto-gemeenschap. Het rapport van JPMorgan voegt nieuwe gegevens toe aan dit debat en benadrukt het belang van een evenwichtige benadering van staking, decentralisatie en netwerkbeveiliging.

Stem jij BLOX naar de top? Laat je horen en maak kans op een prijs!

Geniet jij dagelijks van BLOX? Laat dan van je horen! BLOX is namelijk maar liefst twee keer genomineerd voor Website van het jaar in de categorieën ‘Financieel’ en ‘Financiële apps’! En om deze prijzen daadwerkelijk in de wacht te slepen, hebben wij jouw stem dubbel nodig. Stem dus snel op zowel de site als op onze app en maak ook nog eens kans op toffe prijzen! Stemmen kan tot en met 20 oktober. Kunnen we rekenen op jouw support?

The post JPmorgan: Ethereum bij staking meer gecentraliseerd dan gedacht appeared first on BLOX | Nieuws.