Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een aantal fiscale maatregelen voorgesteld die van invloed zijn op de cryptomarkt. De regering van Joe Biden wil onder andere 30% accijns heffen op de elektriciteit die gebruikt wordt voor het minen van crypto.

Het voorstel kan alleen van toepassing zijn op crypto die gebruik maken van proof of work. En aangezien vrijwel alle grote crypto’s, behalve Bitcoin, zijn overgestapt op een andere manier van consensus bereiken, kan je deze belastingverhoging zien als een aanval op Bitcoin.

Jaarlijks accijns verhogen op mining

Het ministerie van Financiën deelde een lijst met belastingvoorstellen en gaf uitleg over het begrotingsvoorstel van de Amerikaanse president. Een van de voorstellen is de gefaseerde introductie van accijns op de kosten van de elektriciteit die wordt gebruikt bij cryptomining.

Deze elektriciteit gebruiken miners voor hun computers om nieuwe crypto te ‘vinden.’ Mining bedrijven zouden ook moeten rapporteren hoeveel elektriciteit ze verbruiken en welk type stroom gebruikt is. De belasting zou in de komende drie jaar geleidelijk worden ingevoerd en elk jaar met 10% worden verhoogd.

Bedoeld om aantal miners te verlagen

De bepaling stelt dat het doel van deze belasting is om het aantal miners in de VS te verlagen:

‘De toename van het energieverbruik als gevolg van de groei van digital asset mining heeft negatieve gevolgen voor het milieu en kan implicaties voor milieurechtvaardigheid hebben, evenals de energieprijzen verhogen voor degenen die een elektriciteitsnet delen met digital asset miners.’

‘Digital asset mining creëert ook onzekerheid en risico’s voor lokale nutsbedrijven en gemeenschappen, aangezien mining-activiteiten zeer variabel en zeer mobiel zijn. Een accijns op het elektriciteitsverbruik door miners van digitale activa zou de mijnbouwactiviteit kunnen verminderen, samen met de bijbehorende milieueffecten en andere schade.’

Republikeinen moeten nog keuren

De begroting kan je vooralsnog zien als een voorstel. In de Amerikaanse politiek moeten dit soort voorstellen nog goedgekeurd worden door anderen, waaronder het Huis van Afgevaardigden.

Dit huis wordt voornamelijk bewoond door Republikeinen, de politieke tegenstanders van Biden. De kans is heel klein dat het voorstel ongewijzigd aangenomen zal worden.

Toch kan je het voorstel zien als een soort fiscale prioritering van Biden, terwijl hij zich voorbereidt op nieuwe verkiezingen.

Biden noemde nog andere maatregel, hij wil nep handelsvolume tegengaan op exchanges, dit wordt wash trading genoemd.

The post Joe Biden wil 30% belasting op minen Bitcoin en crypto appeared first on BLOX | Nieuws.