Op TikTok is er een trend gaande waarbij vrouwen hun vriend vragen hoe vaak ze aan het Romeinse Rijk denken. De antwoorden variëren van eens per dag, tot ‘huh wat een rare vraag.’ De vraag gaat niet over het Romeinse Rijk in zijn geheel, maar over bepaalde aspecten. Er zijn aspecten die nog steeds relevant zijn en verklaren waarom Bitcoin zo populair is.

Romeinse munten van verschillende metalen

De val van Rome kent veel aspecten, maar omdat wij Bitcoiners zijn kijken we graag naar de monetaire redenen. In Rome moesten burgers en bedrijven belasting betalen. Dat kan het makkelijkste geïnd worden als iedereen dezelfde betaaleenheid gebruikt. Niet echt praktisch als iemand aan komt met een halve ezel en wisselgeld vraagt.

Romeinse munten werden gemaakt van verschillende metalen, waaronder goud, zilver, brons, orichalcum en koper.

Gouden munten waren het meest waardevol en werden gebruikt voor grote transacties, zoals het kopen van land of het betalen van belastingen. Zilveren munten waren ook een aanzienlijke hoeveelheid geld waard. Ze werden gebruikt voor alledaagse transacties, zoals het kopen van voedsel en kleding.

Bronzen munten waren minder waardevol en werden gebruikt voor kleine transacties, zoals het kopen van een brood of een beker wijn. Koper was het minst waardevolle metaal.

Orichalcum was een geelachtige legering van koper en zink die werd gebruikt voor enkele van de hogere symbolische waarden van Romeinse munten.

De samenstelling van Romeinse munten varieerde in de loop van de tijd. In de beginjaren van de Republiek waren de meeste Romeinse munten van brons. Naarmate het Romeinse Rijk zich echter uitbreidde, begon het meer zilveren en gouden munten te slaan (vooral zilver, deze werden denarius genoemd).

Niet alleen de munten waren waardevol, ook het metaal waar de munten van gemaakt werden hadden waarde.

Munten knippen zorgde voor inflatie

Het knippen van munten (coin clipping) was in het Romeinse Rijk een praktijk waarbij metalen munten fysiek werden afgeschoren of geknipt. Vaak gebeurde dit door de overheid zelf, als belasting en om nieuwe munten te maken, maar ook door individuen en criminelen.

Een munt werd geknipt met een mesje door kleine hoeveelheden metaal van de randen van de munt af te scheren. Dit kan zonder het ontwerp of de nominale waarde van de munt te beschadigen, zodat deze nog steeds door handelaren en andere bedrijven zou worden geaccepteerd.

Het metaal dat van de munten werd gehaald, kon vervolgens voor zijn waarde worden verkocht, of worden omgesmolten en gebruikt om nieuwe munten te slaan. In beide gevallen kon de persoon die de munten knipte, profiteren.

Het knippen van munten had een aantal negatieve gevolgen voor de Romeinse economie. Het verminderde de hoeveelheid metaal in omloop, waardoor het voor bedrijven moeilijker werd om handel te drijven. Maar nog erger, het leidde ook tot inflatie, omdat de waarde van de munten daalde naarmate er steeds meer metaal van werd afgesneden en er meer ‘neppe’ munten in omloop kwamen.

Het knippen van munten was in het Romeinse Rijk strafbaar, maar het was moeilijk om die wet te handhaven.

Bitcoin kan niet geknipt of nagemaakt worden

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale valuta die door geen enkele overheid of financiële instelling wordt gecontroleerd. Dit maakt BTC bestand tegen ontwaarding.

Bitcoin is ook erg moeilijk te vervalsen. Elke Bitcoin is uniek en kan worden herleid tot de oorspronkelijke eigenaar. Niemand kan Bitcoins namaken, zelfs de overheid en banken niet.

Jouw Bitcoin wordt dus niet minder waard omdat er meer van in omloop komen door een centrale partij. In tegendeel zelfs, jouw Bitcoin kan juist meer waard worden doordat er steeds minder van in omloop komen.

Alle eigenschappen die Bitcoin veilig en uniek maken, zijn te herleiden naar wat er fout ging met de valuta van het Romeinse Rijk. Dus mocht je (denkbeeldige) vriendin je vragen naar hoe vaak je aan het Romeinse Rijk denkt, dan kan je antwoorden met: Elke keer als ik BLOX open.

Stem jij BLOX naar de top? Laat je horen en maak kans op een prijs!

Geniet jij dagelijks van BLOX? Laat dan van je horen! BLOX is namelijk maar liefst twee keer genomineerd voor Website van het jaar in de categorieën ‘Financieel’ en ‘Financiële apps’! En om deze prijzen daadwerkelijk in de wacht te slepen, hebben wij jouw stem dubbel nodig. Stem dus snel op zowel de site als op onze app en maak ook nog eens kans op toffe prijzen! Stemmen kan tot en met 20 oktober. Kunnen we rekenen op jouw support?

The post Je denkt heel vaak aan het Romeinse Rijk, en dat komt door Bitcoin en TikTok appeared first on BLOX | Nieuws.