Volgens de Financial Times heeft Binance op verzoek van de Israëlische staat honderden accounts gesloten. Deze zouden namelijk gelinkt worden aan donaties aan Hamas, deze groepering wordt door de Europese Unie als terroristisch beschouwd.

Sinds aanval meer dan 100 accounts gesloten

De Financial Times beroepen zich op anonieme bronnen, of zoals zij dit noemen: mensen die kennis hebben van handhavingsacties in Israël. Zij zeggen dat meer dan 100 accounts op Binance, ‘s werelds grootste crypto-exchange, gesloten zijn sinds de aanval van Hamas op 7 oktober begon.

De autoriteiten hebben ook informatie opgevraagd over maximaal 200 andere crypto-accounts.

Binance bevestigde aan de krant dat het sinds de zomer een klein aantal accounts heeft geblokkeerd en voegde eraan toe dat het internationaal erkende sanctieregels volgt.

Regeringen en toezichthouders waarschuwen al jaren dat terroristische organisaties licht gereguleerde cryptomarkten zouden kunnen gebruiken om geld te ontvangen en over te maken.

Geen andere optie dan crypto

‘In deze periode van oorlog is cryptocurrency een belangrijk probleem voor de financiering van terreur, omdat er geen andere opties zijn,’ zegt Tom Alexandrovich, uitvoerend directeur van het Israel National Cyber Directorate. ‘De hoeveelheid cryptofondsen is enorm toegenomen sinds het begin van de aanval.’

Dat mag zo zijn, maar dat is een eenzijdige blik op crypto. Iedereen kan via crypto makkelijker fondsen werven, dat geldt ook voor Israëlische organisaties. Er is namelijk alleen een ontvangstadres nodig en een sterke boodschap om mensen over te halen te doneren.

Donaties via social media

Dat is precies wat Hamas heeft gedaan zegt de Financial Times. De krant heeft documenten ingezien waarin wordt bevestigd dat Hamas op social media meerdere malen ontvangstadressen heeft gedeeld.

In de krant staat:

‘Mensen die bekend zijn met de Israëlische handhavingsoperatie zeiden dat er sinds 7 oktober ongeveer 150 donatie-initiatieven zijn geïdentificeerd die banden hebben met Hamas en andere groepen. Vorige week zei de Israëlische politie in een bericht op sociale media dat zij een onbepaald aantal accounts had bevroren die door Hamas werden gebruikt voor fondsenwerving.’

Dit is overigens niet nieuw. Israël heeft sinds 2021 honderden accounts op cryptobeurzen stopgezet. Deze accounts waren van Hamas en IS.

Ook loopt er een rechtszaak tegen Binance, deze is gestart door de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission. Zij zeggen dat leidinggevenden van Binance al in 2019 informatie hadden ontvangen over crypto-transacties van Hamas.

The post Israël heeft meer dan 100 accounts van Hamas op Binance laten sluiten appeared first on BLOX | Nieuws.