Een veelgehoorde uitspraak vlak voor de financiële crisis van 2008 was dat Amerikaanse banken too big to fail waren. Te groot om te vallen. Anno 2023 gaat het er heel anders aan toe, twee grote Amerikaanse banken lijken het niet te redden en ze sleuren de markten mee naar beneden.

Is dit het begin van een patroon en komt er weer een bankencrisis?

Twee banken in een week

Het gebeurt niet vaak dat een bank omvalt, laat staan twee banken in dezelfde week. Eerder deze week ging cryptobank Silvergate in vrijwillige liquidatie na een uittocht van klanten. Gisteren stortte het aandeel van Silicon Valley Bank in na de bekendmaking van een aandelenverkoop van 1,75 miljard dollar om de balans te versterken.

De economie is nog bezig met het herstel na de lockdowns en de Russische invasie van Oekraïne, en krijgt door de banken weer een klap te verwerken.

Wat is er aan de hand bij Silicon Valley Bank?

Het ging niet goed bij Silicon Valley Bank, men dacht dat een kapitaalinjectie de rust zou terugbrengen bij de Amerikaanse instelling. Maar dit had juist het omgekeerde effect.

Nadat de bank, die vooral actief is in de Amerikaanse techindustrie, woensdag een kapitaaloperatie van 2,25 miljard dollar had aangekondigd om de balans te versterken, kelderde het aandeel gisteren met maar liefst 60 procent.

Voor Wall Street begrippen is het geen grote bank, met spaartegoeden van 215 miljard dollar, maar techbedrijven, en vooral start-ups, doen veel zaken met SVB. De bank is dus een belangrijke speler in het tech-ecosysteem van de VS.

Moet regering Biden helpen?

Vanochtend zei miljardair Bill Ackman, oprichter van Pershing Square, dat de Amerikaanse regering een reddingsoperatie voor SVB zou moeten overwegen.

‘Het faillissement van SVB zou een belangrijke langetermijnmotor van de economie kunnen vernietigen, aangezien door venture capital gesteunde bedrijven op SVB vertrouwen voor leningen en het aanhouden van hun bedrijfskas.’

Hmm, misschien kan de uitspraak ‘too big to fail’ toch weer afgestoft worden.

Vertrouwen in bankensector daalt en raakt crypto

Het vertrouwen in de bankensector in de VS kan op verschillende manieren gemeten worden, een belangrijke graadmeter is de KBW Bank Index. Deze kreeg te maken met een daling van 7,7%, de grootste daling sinds het begin van corona in 2020.

De onrust bereikte gisteravond ook de cryptomarkt. De totale waarde van alle crypto’s bij elkaar is met 7% gedaald, waardoor deze onder de 1 biljoen euro is gedaald.

In de afgelopen 24 uur hebben er voor honderden miljoenen aan liquidaties plaatsgevonden. Het is niet verwonderlijk dat bijna alle liquidaties plaatsvonden op handelaren met longposities. Hun posities waren niet helemaal ongerechtvaardigd, want voor de recente dalingen leek het erop dat de markt momentum aan het opbouwen was.

De afgelopen dagen hebben de markt geschokt en de recente ontwikkelingen bieden geen optimistisch beeld voor de toekomst op korte termijn.

Het jaar begon nog zo goed, vrijwel alle coins konden tot vandaag groene cijfers schrijven. Maar van de coins die in BLOX worden aangeboden, staan Dogecoin en Monero op het laagste punt van het jaar. Vergeleken met 1 januari zijn ze respectievelijk met 3,8% en 5% gedaald.

The post Is Silicon Valley Bank too big to fail? Harde val Bitcoin, Dogecoin en Monero (XMR) appeared first on BLOX | Nieuws.