Het is je vast niet ontgaan dat er zich op het moment van schrijven een potentiële bankencrisis ontvouwt in de Verenigde Staten. Silicon Valley Bank, de op 17 na grootste bank van Amerika, is omgevallen en dat doet het vertrouwen in de traditionele financiële instellingen weinig goed. Veel investeerders vluchten momenteel naar Bitcoin, maar ook een veilige munt die je bij de centrale bank kunt aanhouden lijkt een interessant alternatief.

Central Bank Digital Currency

De opkomst van Bitcoin dwingt het traditionele financiële systeem om na te denken over zijn toekomst. Bitcoin geeft mensen de mogelijkheid om hun vermogen te stallen in een decentrale asset, die ook nog eens een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden kent. Hoe meer het vertrouwen in de traditionele banken wegvalt door problemen, hoe meer mensen uiteindelijk vluchten naar alternatieven als Bitcoin.

Een manier voor centrale banken om die vlucht te stoppen en de macht bij zichzelf te houden is door het vertrouwen in overheidsgeld omhoog te krikken. Dat is in potentie mogelijk met central bank digital currency’s (CBDCs). In feite is een CBDC het digitale equivalent van bijvoorbeeld de euro of de Amerikaanse dollar.

Het voordeel van een CBDC is dat je deze ook als burger in theorie bij de centrale bank kunt aanhouden. Zo hoef je geen risico meer te nemen door je geld bij een commerciële bank, zoals Silicon Valley Bank, te stallen die mogelijk omvalt als ze de boel niet op orde hebben.

Bedreiging voor Bitcoin?

De grote vraag is natuurlijk of een CBDC dan ook meteen een bedreiging voor Bitcoin zou vormen. In principe is het antwoord op dit vraag zowel ja als nee. Een CBDC die je direct bij de centrale bank kunt aanhouden maakt sparen een klein beetje veiliger, maar het beschermt je natuurlijk niet tegen inflatie.

Een CBDC betekent niet dat er binnen het traditionele financiële systeem geen geldcreatie meer zou plaatsvinden. Het zou voor het vertrouwen in overheidsgeld wel degelijke een welkome versterking zijn, maar de absolute schaarste van Bitcoin blijft een interessante vluchthaven.

Mensen vluchten immers niet alleen maar richting Bitcoin vanwege het risico op bankfalen, maar ook vanwege het risico op inflatie. De vlucht die we nu zien is in grote mate ook gedreven door het verhoogde risico op inflatie.

De koersstijging voor Bitcoin begon namelijk nadat de Amerikaanse overheid aankondigde dat het alle tegoeden van de klanten van Silicon Valley Bank zou garanderen. In feite betekent dit dat de Amerikaanse overheid de geldprinters weer aanzet om verder economische ellende te voorkomen, wat op termijn weer ten koste gaat van de waarde van de Amerikaanse dollar.

The post Is oplossing bankencrisis Bitcoin of Central Bank Digital Currency?? appeared first on BLOX | Nieuws.