Er zijn veel stablecoins die een digitale variant beloven te zijn van de Amerikaanse dollar, maar er zijn maar weinig stablecoins die de euro nabootsen. Volgens Jonas Gross van Etonec komt dat doordat de rente vrijwel overal in Europa negatief is. Toch durft stablecoinbedrijf Circle het aan om een euro-stablecoin te lanceren, maar deze zal vooralsnog alleen in de VS beschikbaar zijn.

USDC versus Euro

De naam Circle zegt je wellicht niets, maar hun stablecoin USDC ben je vast wel tegen gekomen. Deze is al jaren in omloop en is na USDT van Tether de populairste stablecoin op de cryptomarkt. De euro staat op dit moment op zijn laagste punt in 20 jaar ten opzichte van de dollar. Dat betekent dat het vanuit Europese perspectief waardevol is om euro’s in te wisselen voor USDC.

Hieronder de koers van USDC uitgedrukt in euro’s. Sinds begin 2021 is de waarde zo hard gestegen, dat het een kwestie van tijd lijkt voordat één dollar-stablecoin één euro waard is.

Vooralsnog alleen in de Verenigde Staten

Op 30 juni heeft Circle hun Euro Coin EUROC gelanceerd. De Amerikaanse bank Silvergate beheert de euro-tegoeden die nodig zijn om de stablecoin altijd dezelfde waarde te geven. Immers, gebruikers moeten ten alle tijden hun EUROC kunnen inwisselen voor echte euro’s.

Vooralsnog lijkt de EUROC alleen beschikbaar voor een niche-publiek omdat Circle de munt nog niet buiten de VS aanbiedt. Hiervoor moeten eerst alle relevante licenties binnen zijn.

Hiermee onderscheidt Circle zich van bijvoorbeeld Tether en het gevallen Terra, ze profileren zich als het braafste jongetje van de klas en zullen niets ondernemen als ze geen wettelijke goedkeuring hebben.

“Circle zal niet rechtstreeks klanten buiten de Verenigde Staten benaderen totdat het over de relevante licenties in die rechtsgebieden beschikt.”

Op de website van Circle valt te lezen dat de normen voor de nieuwe stablecoin zullen voldoen aan de Amerikaanse regelgevingsnormen die van toepassing zijn op grote fintech- en betalingsbedrijven zoals PayPal, Stripe, Square en Vemo.

Negatieve rente reden van uitblijven euro cryptocurrency

Als je door Coinmarketcap scrolt, dan vind je op de eerste pagina een aantal stablecoins, maar deze zijn allemaal gebaseerd op de dollar. Het is waarschijnlijk dat negatieve rentetarieven in Europa een belangrijke reden waren waarom er zo weinig stablecoins aan de euro zijn gekoppeld, aldus Jonas Gross, hoofd digitale activa en valuta bij Etonec.

“Fiat-backed euro stablecoins gebruiken het geld dat van gebruikers wordt opgehaald om te investeren in staatsobligaties of om dit geld op een bankrekening te zetten”, zei Gross.

“Voor beide varianten is de rente lange tijd negatief geweest. Het was dus niet winstgevend om een ​​door fiat gedekte stabiele euromunt uit te geven. Naarmate de rentetarieven over stijgen, wordt het bedrijfsmodel achter stablecoins veelbelovender.”

Europese regelgeving

Daarnaast is ons Europese parlement ook niet de meest duidelijke. Ze hebben nog geen officieel standpunt ingenomen over stablecoins en hier richtlijnen voor uitgebracht voor de lidstaten. Volgens Maximilian Forster van CashOnLedger zorgt deze onzekerheid voor het uitblijven van een euro-stablecoin:

“Vanwege de onzekerheid op het gebied van regelgeving en de publicatie van MiCA in de EU aarzelen meerdere bedrijven en startups in Europa om een ​​stablecoin of in het bijzonder Euro-pegged stablecoin te bouwen.”

EU-regelgevers hebben onlangs wel een akkoord bereikt over MiCA (vanaf 2024), waarin werd benadrukt dat grote stablecoins onderworpen zullen zijn aan strenge en een limiet van 200 miljoen euro aan transacties per dag.

Europees Parlementslid Ernest Urtasun merkte op Twitter op dat stablecoin-reserves “juridisch en operationeel gescheiden en geïsoleerd” moeten zijn en “volledig beschermd moeten worden in geval van insolventie”.

Terug naar USDC en de stablecoinmarkt. Door de val van Terra en de problemen bij Celsius, 3AC en BlockFi waren er vragen of de dollarreserves van Circle toereikend genoeg waren.

Heeft Circle genoeg reserves?

Jeremy Allaire, CEO van Circle, gaf duidelijkheid op Twitter. Hij zei dat het “begrijpelijk was waarom sommige gebruikers paranoïde zouden zijn”, en merkte op dat Circle goed uitgerust was om de huidige storm te doorstaan en pogingen om USDC te destabiliseren te weerstaan.

“Circle bevindt zich financieel in de sterkste positie ooit en we zullen onze transparantie blijven vergroten”, schreef Allaire.

The post Is negatieve rente reden voor ontbreken euro stablecoin? Alles over EUROC van Circle appeared first on BTC Direct | Nieuws.