Het gesprek van de dag (of maand eigenlijk) onder Bitcoiners werd lang gedomineerd door NFT’s van Ordinal. Maar de hype lijkt aan kracht te hebben ingeboet. Althans, als je naar de cijfers kijkt. De Mempool is weer op normaal niveau, wat betekent dat er veel minder transacties staan te wachten.

Hype om NFT’s op Bitcoin door Ordinal

Het team van Ordinal heeft er voor gezorgd dat er kleine inscripties vastgelegd kunnen worden op 1 SAT, dit is de kleinste eenheid van Bitcoin. Deze inscripties kan je vergelijken met hoe NFT’s werken op andere blockchains. Zo kan een inscriptie bestaan uit een afbeelding, een document of iets anders.

Technisch gezien wordt deze data geschreven op de witness data van een Bitcoin transactie, dit is sinds 2017 mogelijk toen SegWit via een update werd geïmplementeerd.

Blokken Bitcoin kunnen 3 MB zijn

In theorie zouden Bitcoin-blokken maximaal 1 MB per blok moeten zijn. Maar SegWit en Taproot (een update van 2021) stellen Ordinal-gebruikers in staat om 3 MB aan gegevens aan elk blok toe te voegen.

Als dit allemaal heel abstract in de oren klinkt, dan is dat helemaal niet erg. Maar er zijn wel concrete effecten. Vlak voor het weekend keek onderzoeker Dylan LeClair naar wat het effect is van Ordinal op de blockchain van Bitcoin.

‘De tarieven voor inschrijvingskosten, de gemiddelde blokgrootte en het gebruik van taproot exploderen allemaal, terwijl de mempool (transactiewachtrij) voor het eerst in maanden begint te vullen.’

Wachtruimte Bitcoin loopt leeg

Maar vandaag lijkt de mempool zich weer te stabiliseren. De Mempool is in wezen de wachtruimte van Bitcoin voor transacties die elk full node voor zichzelf onderhoudt. Zodra een node een transactie heeft geverifieerd, wacht het in de Mempool totdat het wordt opgepikt door een miner en in een blok wordt geplaatst.

Zodra de Mempool vol begint te lopen zoals vorige week, geven nodes prioriteit aan transacties door een minimale drempel voor transactiekosten in te stellen. Alleen transacties met een voldoende hoge vergoeding hebben toegang tot de Mempool. Dit klinkt negatief, maar hierdoor kan de Mempool niet zonder kosten volgespamd worden door kwaadwillenden.

Bron: mempool.space

Hierboven een grafiek van de Mempool van de full node van mempool.space. De hele maand is het rustig, totdat Ordinal opeens heel populair werd.

Gisteren meldde Delphi Digital echter dat er de afgelopen maand meer dan 140.000 Ordinals zijn geschreven op SATS.

‘Gebruikers schrijven data in op deze specifieke sats, wat aantoonbaar de fungibiliteit van Bitcoin fundamenteel verandert. Ordinals kunnen grote gevolgen hebben voor SAT-voorzienigheid en de hele keten.’

Delphi voegde eraan toe dat de vergoedingen stijgen en de blokken groter worden. Dit zorgt ervoor dat bitcoin veiliger wordt want het wordt duurder om een aanval uit te voeren. Tegelijkertijd verdienen miners meer, wat weer zal zorgen voor meer miners.

Niet iedereen blij met Ordinal

Velen in de gemeenschap hebben hun bezorgdheid geuit dat dit Bitcoin kan overbelasten, vooral omdat er waarschijnlijk veel meer gebruikers bij komen waardoor de transactiekosten stijgen.

Sommige gebruikers vinden dat stijgende transactiekosten vooral slecht zijn voor Bitcoiners en nodes uit armere delen van de wereld. Of zoals Bitcoin is Saving op Twitter zegt: ‘Alleen maar omdat een paar bevoorrechte witte mensen JPEG-tekeningen willen op de blockchain als statussymbool.’

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Is hype voorbij? Wachtruimte van Bitcoin loopt leeg appeared first on BLOX | Nieuws.