De Nederlandse analist PlanB veroverde in 2019 in een razend tempo de harten van de Bitcoin-gemeenschap met zijn Stock-to-Flow (S2F) model. Met dit model slaagde PlanB er als eerste ter wereld in om een waarde te plakken op de schaarste van Bitcoin. Voor de huidige halving-cyclus voorspelde het model een Bitcoin koers van ongeveer 55.000 dollar en voor de volgende halving zelfs een koers van 475.000 dollar per Bitcoin.

Wat is Stock-to-Flow?

Je kunt de Stock-to-Flow verhouding van een asset berekenen door de huidige beschikbare hoeveelheid Bitcoin (Stock) ~19,434 miljoen stuks, te delen door de Flow; de hoeveelheid Bitcoin die er jaarlijks bijkomen. Dan kom je op dit moment uit op een getal van ongeveer 57. De S2F-verhouding van Bitcoin is momenteel dus 57.

De S2F-verhouding van goud ligt op dit moment op 62. Dat betekent in feite dat het 62 jaar duurt om de hoeveelheid goud te produceren die momenteel in omloop is. Op dit moment is goud volgens het S2F-model dus een meer waardevolle asset dan Bitcoin.

Daar komt na de volgende halving echter verandering in. In april 2024 halveert de blokbeloning voor Bitcoin miners van de huidige 6,25 naar 3,125 Bitcoin per blok. Daarmee halveert dus de Flow en verdubbelt de S2F-verhouding van Bitcoin.

In theorie zou Bitcoin daarna dus meer waard zijn dan goud. Wat bijzonder is, omdat de totale market cap van goud op dit moment 20x hoger is dan die van Bitcoin. Dat zou dus een Bitcoin koers van meer dan 600.000 dollar opleveren.

Waarom is goud nog zoveel meer waard?

Als Bitcoin op dit moment al ongeveer dezelfde S2F-verhouding heeft als goud, waarom is de digitale munt dan niet een stuk meer waard? Volgens de onafhankelijke analist Jesse Myers is dat te verklaren door de lange geschiedenis van goud. Het blinkende edelmetaal bouwde over generaties en generaties de status van een betrouwbare store of value op.

Bitcoin heeft nog “een generatie of twee” nodig om dat te bereiken, zo schrijft Jesse Myers. Volgens de analist volgt de Bitcoin koers het S2F-model nooit helemaal qua prijs. “De Bitcoin koers volgt meestal een veel minder sexy versie van het Stock-to-Flow model”, aldus Myers.

S2F volgens Jesse Myers. Bron: Jesse Myers

Als laatste voegt Myers toe dat het vaak “veel langer dan vier jaar duurt” voordat de veranderde S2F-realiteit is verwerkt door de wereld en in de Bitcoin koers zit.

The post Is het Stock-to-Flow model van PlanB nog relevant? appeared first on BLOX | Nieuws.