Celsius is een crypto-platform waarop gebruikers rente kunnen ontvangen over hun tegoeden of leningen kunnen afsluiten in crypto. Rente verdienen over je bitcoin of ethers is natuurlijk ontzettend leuk, zolang het allemaal goed gaat. Momenteel ziet het er echter allemaal even wat minder uit voor Celsius. Zo slecht zelfs dat het heeft besloten om alle vormen van opnames voor onbepaalde tijd te stoppen.

“Extreme marktomstandigheden”

Het populaire leenplatform wijst zelf de extreme marktomstandigheden aan als oorzaak van alle problemen. Met het stoppen van alle opnames zegt Celsius zijn gebruikers te willen beschermen. Wat dat precies betekent weten op dit moment alleen de mensen van Celsius, maar de waarheid lijkt zich niet moeilijk te laten raden. De kans is meer dan aanwezig dat Celsius aan fractioneel bankieren doet en momenteel niet alle bitcoin en andere crypto’s van klanten in kas heeft.

Als iedereen dan op hetzelfde moment besluit om zijn crypto van het platform af te halen, dan ontstaat er een digitale bankrun. Het verschijnsel dat we kennen uit de traditionele financiële wereld, waarbij veel rekeninghouders op hetzelfde moment hun spaargeld proberen te pinnen. Is de bank niet in staat om aan die verzoeken te voldoen, dan kan deze zijn verplichtingen niet nakomen en is deze in theorie failliet.

Terra-fiasco in de maak?

Eerder deze maand deden er op Twitter al verhalen de ronde over liquiditeitsproblemen bij Celsius. Op het moment van schrijven stuurt het ongeveer 50.000 ethers per week naar FTX om de liquiditeitsproblemen op te vangen. Met een liquide voorraad van ongeveer 268.000 ethers duurt het op dit tempo rond de 5 weken voordat ze daar doorheen zijn. Wat er daarna gebeurt weet niemand, maar het ziet er niet goed uit.

Het verkopen van reserves om gaten te dichten is iets wat we kennen van het Terra-schandaal. Een scenario waar steeds meer mensen zich zorgen over maken als het om Celsius gaat. Het gros van de ethers van Celsius zit momenteel in Ethereum 2.0 en daar kunnen ze tot lang na The Merge niet bij. Wat dat betreft is het uitstellen van de moeilijkheidsgraadbom van Ethereum 1.0, die belangrijk is voor de overstap naar Proof-of-Stake, ook geen goed nieuws voor Celsius.

Goed voor de industrie

Het omvallen van een grote speler als Celsius is natuurlijk niet leuk voor de investeerders, maar als blijkt dat ze fractioneel bankieren, dan is het op de lange termijn wel goed voor de industrie. Als ze fractioneel bankieren, dan betekent dat namelijk dat ze virtueel extra bitcoin in omloop brengen. Het omvallen van Celsius kan mensen die bij dergelijke partijen zitten wakker schudden. Daarnaast is het mogelijk dat de industrie er na zo’n moment meer aan doet om te bewijzen dat de bitcoins van hun klanten daadwerkelijk in kas hebben.

In theorie is het voor de industrie een goede zaak. Waarschijnlijk krijgt de reputatie van bitcoin op de korte termijn wel een knauw door dit soort gebeurtenissen. Op de lange termijn wapent de markt zich echter tegen een herhaling van zetten. Daarbij zullen ook klanten, als ze weten dat dit een risico is, meer transparantie eisen en partijen daarmee dwingen dat te geven.

The post Is Celsius (CEL) op weg om een Terra (LUNA) 2.0 te worden? appeared first on BTC Direct | Nieuws.