In 2022 introduceerde Indonesië nieuwe belastingregels voor cryptotraders. Het resultaat is niet wat ze hadden verwacht, er is in 2023 maar liefst 63% minder belasting binnengekomen. Dat is bijzonder, want de koersen stegen vorig jaar.

Toch zijn de dalende belastinginkomsten niet helemaal verrassend, in 2023 hebben Indonesiërs 60% minder gehandeld dan het jaar daarvoor.

63% minder inkomen uit belasting

Het Indonesische ministerie van Financiën zei dat de totale belastinginkomsten uit crypto in 2023 467,27 miljard Indonesische roepia zijn, omgerekend is dat 27,3 miljoen euro. De belastinginkomsten van het land daalden vorig jaar met 63% vergeleken met dezelfde periode in 2022, toen het nieuwe belastingregime werd ingevoerd.

Crypto-transacties in Indonesië hebben te maken met een dubbele belasting: een inkomstenbelasting van 0,1% en een belasting over de toegevoegde waarde (btw) van 0,11%. Bovendien moeten lokale cryptobeurzen ongeveer 0,04% belasting per transactie afdragen aan een nationaal fonds.

Rond de invoering van de nieuwe belastingregels, werd er geprotesteerd door Indonesische exchanges. Ze zijn tegen de hoge belastingtarieven en geven deze de schuld van lagere inkomsten omdat gebruikers op zoek zijn naar alternatieven.

Nieuwe cryptoregels in 2025

De beurzen van Indonesië stellen voor om cryptotransacties alleen te onderworpen inkomstenbelasting en niet aan BTW. Dit zou meegenomen kunnen worden in een voorstel voor 2025. Dan zou de Financial Services Authority (OJK) met regels moeten komen om crypto beter te reguleren.

Vorige maand deelde de bekende Indonesische beurs INDODAX dat de totale belastingen op cryptotransacties in het land vaak hoger zijn dan de handelskosten. Dit roept de angst op dat gebruikers overstappen naar buitenlandse of illegale beurzen voor goedkopere transacties.

Oscar Darmawan, directeur van INDODAX, zegt: ‘Crypto-gebruikers dragen een inkomstenbelasting van 0,1% en een BTW van 0,11% op elke transactie. Beurzen moeten ook een vergoeding van 0,04% betalen aan de nieuw opgerichte nationale crypto waakhond.’

‘Dit legt een aanzienlijke financiële last op de binnenlandse crypto-industrie.’

The post Indonesië haalt 63% minder crypto-belasting op, ondanks nieuwe regels en stijging koers appeared first on BLOX | Nieuws.