Elke vier jaar vindt de Bitcoin halving plaats. Dit is net zo belangrijk voor de Bitcoin koers, als eb en vloed voor ons is. De volgende halving is in april en op dat moment wordt de beloning voor miners gehalveerd. Dat klinkt misschien als een slechte deal voor miners, maar het is eigenlijk juist ontzettend goed.

De beloning voor miners wordt ook wel een block reward genoemd. In dit artikel duiken we in wat block rewards zijn en waarom ze zo cruciaal zijn voor het functioneren van Bitcoin.

Wat is een block reward?

Een block reward is een beloning die crypto miners krijgen voor het toevoegen van transacties aan het netwerk. Dit heet minen. Miners moetne het juiste getalletje als eerste raden om transacties te verifiëren en toe te voegen aan de blockchain. Dit zorgt ervoor dat het netwerk veilig en betrouwbaar is.

Block rewards zijn belangrijk om drie redenen:

  1. Ze belonen miners voor hun werk. Miners investeren in dure computers en gebruiken veel energie om te minen. De block reward is hun vergoeding voor deze inspanningen.
  2. Ze zorgen voor nieuwe munten. De block reward is de manier waarop nieuwe munten in omloop worden gebracht. Dit helpt om de inflatie te controleren en de waarde van de cryptocurrency te behouden.
  3. Ze bevorderen decentralisatie. Er is geen centrale autoriteit die block rewards uitdeelt. Dit zorgt ervoor dat het netwerk democratisch en transparant is.

Deze redenen zijn ondersteunend aan de algehele dynamiek van vraag en aanbod van Bitcoin en zorgt voor een financiële prikkel voor miners.

Steeds lagere beloning

Bij Bitcoin wordt de block reward elke vier jaar gehalveerd. Dit betekent dat miners na elke halvering minder munten krijgen voor het minen van een blok. Dit helpt om de inflatie te controleren en de waarde van Bitcoin te behouden of verhogen, althans, dat is de theorie.

De halvering van de block reward kan een grote impact hebben op de cryptomarkt. De geschiedenis laat zien dat de koers van Bitcoin altijd is gestegen na een halving, omdat er minder nieuwe munten in omloop komen.

De allereerste Bitcoin block reward was 50 BTC. Momenteel bedraagt de blokbeloning 6,25 BTC en na de volgende halving zal de blokbeloning 3,125 BTC bedragen.

The post In april halveert Bitcoin beloning, waarom kan dit goed zijn voor de koers? appeared first on BLOX | Nieuws.