In de nasleep van de aanval van Iran op Israël, waarbij 170 drones, meer dan 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten werden ingezet, ervoer Bitcoin een scherpe daling. Deze geopolitieke spanning leidde tot de grootste liquidaties in de cryptomarkt van de afgelopen zes maanden, met een totaal van $ 1,5 miljard aan cryptovaluta die werd geliquideerd. Bitcoin daalde met ongeveer 8% op zaterdagavond, van een hoogtepunt van ongeveer $ 70.000. De volgende ochtend herstelde de munt enigszins, en steeg naar boven de $ 64.000. Op het moment van schrijven handelt Bitcoin rond de $ 65.319, een toename van 3,29% in de laatste dag. Echter, over de laatste zeven dagen zag Bitcoin een daling van meer dan 5%, en meer dan 4% over de afgelopen dertig dagen.

Peter Schiff, een Amerikaanse effectenmakelaar, benadrukte de risico’s en beperkingen die Bitcoin-investeerders kunnen ervaren, vooral tijdens nachtelijke marktcrashes. Schiff waarschuwde dat eigenaars van Bitcoin ETF’s machteloos zijn als Bitcoin ’s nachts begint te dalen; ze kunnen alleen toekijken en wachten tot de beurs van New York de volgende ochtend opent. “Het wordt een lange nacht in de hoop dat Bitcoin niet instort voordat ze de kans krijgen om te verkopen,” aldus Schiff.

Schiff heeft ook gesproken over de keuze tussen het kopen van echte Bitcoins en het investeren in Bitcoin ETFs. Hij stelt dat het bezitten van echte Bitcoins een veel betere optie is dan het investeren in Bitcoin ETFs. Op 20 maart deelde hij een bericht op X over dit onderwerp. Hij benadrukte dat beleggers niets kunnen doen als de cryptomarkt ’s nachts instort, behalve wachten tot de ochtend wanneer de Amerikaanse handelsmarkt opent. Hij schreef: “Het is erg frustrerend om hulpeloos toe te kijken zonder de mogelijkheid om uit te stappen.”

Overwegingen voor crypto-investeerders

De recente gebeurtenissen benadrukken de invloed van internationale conflicten op de cryptomarkt en de unieke risico’s voor beleggers in Bitcoin ETFs. Beleggers moeten zich bewust zijn van de nachtelijke marktvolatiliteit en overwegen of directe investeringen in Bitcoin een veiligere en meer controleerbare optie bieden dan ETFs.

Dit inzicht is cruciaal voor het nemen van geïnformeerde beslissingen in een onvoorspelbare markt.


The post Impact van geopolitieke spanningen op Bitcoin en de keuzes van beleggers appeared first on Bitcoinmagazine.nl.