Immutable X? Dat klinkt als een tekenfilmserie uit de jaren 90 van de Cartoon Express. Maar het is toch echt een crypto, en de koers van IMX is vandaag met 25% gestegen. Tijd om deze coin onder de loep te nemen.

Koers schiet omhoog

De crypto IMX is te verhandelen in BLOX, de crypto app van Nederland. Vanochtend om 10 uur was de waarde van Immutable X 0,9189 euro. De afgelopen 24 uur is de koers iets minder dan 25% gestegen. Er zijn momenteel 1,2 miljard IMX in omloop, met een gezamenlijke marktwaarde van 800 miljoen euro.

De grafiek hierboven is van de afgelopen 30 dagen. Heel even handelde IMX onder de 0,50 euro, maar nu lijkt de koers hard op weg naar 1 euro.

Wat is Immutable X?

Immutable X is een schaalbare oplossing voor NFT’s op Ethereum. Het is ontworpen om de schaalbaarheid, gebruikerservaring, illiquiditeit en ontwikkelaarservaring van Ethereum aan te pakken.

Dit wordt ook erkend door bedrijven buiten de cryptowereld. Zo heeft Gamestop gekozen voor Immutable X om hun NFT’s op uit te geven.

Immutable X gebruikt een techniek genaamd zero-knowledge rollup (later meer) om transacties samen te voegen en buiten de blockchain te verwerken. Dit maakt snellere, goedkopere en milieuvriendelijkere transacties mogelijk.

Gratis NFT’s maken

Het cryptoproject biedt de mogelijkheid om gratis NFT’s te maken, zonder dat hier zogenaamd gas voor betaald hoeft te worden. Op de normale blockchain van Ethereum moeten alle transacties, zoals het maken van een NFT, bekostigd worden met gas, ofwel transactiekosten.

Daarnaast biedt Immutable X nog twee toffe functies. De eerste is directe handel in NFT’s, zonder te hoeven wachten tot transacties op de blockchain worden bevestigd. De tweede is de schaalbaarheid, Immutable X kan miljoenen gelijktijdige gebruikers en transacties ondersteunen.

Deze twee eigenschappen zijn belangrijk voor grootschalige blockchaingames waar het eigendom van NFT’s snel van speler kan wisselen.

Wat is zero-knowledge rollup?

We hadden het net al over zero-knowledge rollup. Om dit te begrijpen moet je weten dat Ethereum de hoofdblockchain is, zeg maar een boomstam, en dat IMX daar als een aftakking omheen gewikkeld is. Elke keer als die aftakking de boomstam raakt, kan er informatie uitgewisseld worden.

Een zero-knowledge rollup is een type schaalbare oplossing die gebruikmaakt van cryptografie om de behoefte aan transacties op de hoofdblockchain te verminderen. In het geval van Immutable X worden transacties eerst samengesteld in batches en vervolgens off-chain verwerkt. De resultaten van deze off-chain berekeningen worden vervolgens op de hoofdblockchain geregistreerd.

Deze aanpak maakt het mogelijk voor Immutable X om een veel hogere transactiesnelheid en lagere kosten te bieden dan Ethereum zelf.

The post Immutable X stijgt 25%, kan deze crypto 1 euro waard worden? appeared first on BLOX | Nieuws.