Kristalina Georgieva, de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft haar bezorgdheid geuit over de mogelijke gevolgen van centrale bank digitale valuta’s voor het financiële systeem.

Tijdens een interview op de Milken Institute Global Conference, zei Georgieva dat CBDC’s de financiële stabiliteit kunnen bedreigen.

CBDC’s kennen risico’s

Hoewel CBDC’s voor consumenten veel potentiële voordelen kunnen bieden, zoals het verbeteren van financiële inclusie, kunnen ze volgens Georgieva ook aanzienlijke risico’s met zich meebrengen zonder goed ontwerp en regulering.

Ze benadrukte dat de introductie van deze valuta’s zou kunnen leiden tot het uiteenvallen van banken, wat een negatieve invloed zou hebben op het naleven van het monetaire beleid.

Twee soorten CBDC’s

Georgieva verduidelijkte dat er twee type CBDC’s zijn, namelijk zogenaamde wholesale en detailhandel CBDC’s. Ze zei dat dat CBDC’s voor de detailhandel in de eerste plaats voor bedrijven en consumenten zijn.

Aan de andere kant zijn wholesale CBDC’s ontworpen om financiële instellingen in staat te stellen transacties met een centrale bank uit te voeren. Beide CBDC-categorieën worden echter uitgegeven door centrale banken.

Ze zegt dat er meer kans is op fouten bij de CBDC’s voor de detailhandel dan bij de wholesale. Daarom wil ze dat CBDC’s voor groothandel als eerste worden uitgerold.

Wereld moet samenwerken voor CBDC

Verder drong de directeur er bij de centrale banken op aan voorzichtig te zijn bij het implementeren van CBDC’s en hun potentiële impact op het financiële systeem grondig te beoordelen. Ze riep ook op tot wereldwijde samenwerking en coördinatie bij het ontwikkelen en reguleren van CBDC’s om consistentie te waarborgen en potentiële risico’s voor het wereldwijde financiële systeem te verminderen.

Georgieva verklaarde dat het IMF momenteel overweegt samen te werken met 50 landen om ervoor te zorgen dat ze CBDC’s correct toepassen en gelooft dat dit op de lange termijn een aanzienlijke impact zal hebben op de economieën en banken.

The post IMF erkent gevaren van digitale centrale bank munt (CBDC) appeared first on BLOX | Nieuws.