Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de VN-organisatie die de stabiliteit van het internationale monetaire systeem in de gaten houdt. Middels een nieuwe blogpost deelt het IMF zijn visie op de manier waarop de Amerikaanse centrale bank zijn strijd tegen de inflatie kan winnen. Op basis van een analyse concludeert het IMF dat de Federal Reserve de rente dit jaar hoog moet houden om de inflatie te temmen.

Hogere werkloosheid

Een langere periode van hogere rentes betekent volgens het IMF wel dat de werkloosheid zal toenemen. Op zich is dat vanaf het huidige niveau van werkloosheid geen gigantisch probleem voor de Verenigde Staten. Momenteel ligt de werkloosheid namelijk op het laagste niveau in ruim 50 jaar tijd, met een percentage van 3,4 procent.

“Ondanks dat deze hogere rentes de werkloosheid tijdelijk zullen laten groeien, maken ze de weg vrij voor een meer stabiele inflatie en duurzame economische groei, wat uiteindelijk tot meer banen zal leiden in de toekomst”, aldus het IMF. Die hogere werkloosheid is precies wat de Federal Reserve hoopt te bereiken, want dat betekent immers dat mensen minder te spenderen hebben en de inflatie mogelijk daalt.

Over de inflatie

In de blogpost schrijft het IMF ook over de inflatie, die voor veel centrale bankiers een beetje uit het niets kwam. “Op het moment dat de prijzen begonnen te stijgen in 2021, bleef die inflatie in eerste instantie beperkt tot goederen die last hadden van de pandemie, zoals voertuigen. Begin 2022 veranderde dat echter en sloeg de inflatie ook over op de huizenmarkt en andere diensten als hotels en restaurants”, zo schrijft het IMF verder.

De inflatie kwam snel in 2021 en 2022 en het IMF hoopt dat deze ook snel weer zal verdwijnen als de Federal Reserve de rente op dit niveau houdt. Een klein punt van zorg in deze analyse blijft de Amerikaanse banenmarkt, die op dit moment sterker dan ooit oogt.

“Sinds medio-2021, op het moment dat de Amerikaanse economie rap begon te groeien, steeg ook de vraag naar werknemers boven het aanbod uit. Werknemers zeggen op dit moment eerder hun banen op om te zoeken naar iets beters en ook een toename in de hoeveelheid mensen die vroeg met pensioen gaan zorgen niet voor een verbetering in deze situatie”, aldus het IMF.

Evenwichtsoefeningen van de Federal Reserve

Het is de taak van de Federal Reserve om de prijzen stabiel te houden en tegelijkertijd maximale werkgelegenheid te realiseren. Dat is op sommige momenten een lastige evenwichtsoefening, waardoor het nu dus de rente moet verhogen om de inflatie onder controle te krijgen. Het nadeel van die renteverhogingen voor de financiële markt is dat dit meestal voor koersdalingen zorgt.

In de eerste plaats omdat investeerders op dit moment een hogere rente krijgen op Amerikaanse staatsobligaties. De bovenstaande afbeelding is een weergave van de huidige rentes die je op de markt kunt krijgen als je in Amerikaanse staatsobligaties investeert.

Voor investeerders kan het zeer aantrekkelijk zijn om momenteel te kiezen voor de kortlopende Amerikaanse staatsobligaties, waar ze vervolgens een rente van tot wel 5 procent op kunnen vangen. Die rente is praktisch gegarandeerd, omdat de Amerikaanse overheid het monopolie op de dollar heeft en in principe altijd nieuwe dollars kan bijprinten om een faillissement te voorkomen.

Een gegarandeerd rendement van ongeveer 5 procent, tegenover een meer risicovolle investering als Bitcoin, kan in het huidige economische klimaat aantrekkelijk zijn. Om die reden is de kans aanwezig dat er een lastige periode voor Bitcoin aankomt. Zeker als de rente langer op dit relatief hoge niveau blijft, zoals het IMF ook voorspelt.

The post IMF: “Amerikaanse centrale bank moet rente hoog houden om inflatie te temmen” appeared first on BLOX | Nieuws.