Een recente storing die vijf uur lang blockchain-transacties stopzette op 6 februari werd veroorzaakt door een bug die ontwikkelaars een week eerder hadden ontdekt. Solana Labs publiceerde op 9 februari een gedetailleerd rapport waarin de oorzaak van de storing werd onderzocht. Hieruit bleek dat de bekende bug meerdere triggers had en dat ontwikkelaars slechts een fix hadden geïmplementeerd voor een van deze triggers toen de storing optrad.

Achtergrond van het probleem

Het onderzoek onthulde dat een “deploy-evict-request cyclus van een legacy loader-program een oneindige hercompileer in de JIT-cache veroorzaakte”. Kortom, het transactieproces van Solana raakte verstrikt in een oneindige loop als gevolg van een bug. Hoewel de relevante bug alleen versie 1.17 van de validator-client van Solana beïnvloedde en niet aanwezig was in versie 1.16, stagneerden bijna alle validators omdat 95% van het cluster-stake op dat moment 1.17 draaide.

Voorgeschiedenis van uitval

Solana heeft regelmatig controverse aangetrokken vanwege zijn uitval, vooral in zijn eerdere dagen. Volgens gegevens van CryptoManiaks heeft Solana sinds september 2021 negen uitvalincidenten gehad, met meer dan 150 uur downtime, exclusief de recente uitval deze week. Tot het laatste incident had het netwerk bijna een jaar lang geen uitval gehad. De vorige storing vond plaats in februari 2023 en duurde 18 uur.

Herstel van SOL-prijzen

Hoewel de recente storing SOL tijdelijk naar een dieptepunt van zes dagen van $93.75 duwde, zijn de prijzen van SOL inmiddels meer dan hersteld. Op dit moment wordt het token verhandeld op $105.46, een stijging van 2.4% in de afgelopen 24 uur.

The post Hoe ontstond de storing van de Solana blockchain? appeared first on BLOX | Nieuws.