Vitalik Buterin wil dat de gebruikerservaring van Ethereum wordt verbeterd. Dat gaat volgens hem om meerdere aspecten, van snelheid en transactiekosten tot gebruiksinterface.

Ethereum: meer dan financiële transacties

De Ethereum Foundation is gestart door de Russisch-Canadese programmeur Vitalik Buterin. Hij was geïnteresseerd in Bitcoin, maar vond dat de mogelijkheden van Bitcoin beperkt waren omdat het alleen bedoeld was om als digitaal geld te functioneren.

De programmeur wilde een platform creëren waarop ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties konden bouwen die verder gingen dan alleen het verwerken van financiële transacties.

Computer voor de hele wereld

In 2013 publiceerde Buterin een whitepaper over Ethereum, waarin hij het concept van een platform voor gedecentraliseerde applicaties uitlegde. In tegenstelling tot Bitcoin, dat alleen programmeerbaar is voor beperkte doeleinden, maakte Ethereum het mogelijk om complexe smart contracts te creëren die automatisch konden worden uitgevoerd zonder tussenkomst van een tussenpersoon.

Op een gegeven moment reikten zijn ambities nog verder en omschreef hij het einddoel van Ethereum om de wereldcomputer te worden. Dat betekent dat Ethereum op de achtergrond draait, en alle apps aangesloten zijn op de blockchain van Ethereum.

Hij is tot de realisatie gekomen dat dit soort grote dromen alleen mogelijk zijn als Ethereum gebruiksvriendelijk is.

Gebruiksgemak Ethereum boven alles

De maker van Ethereum schrijft in een nieuwe blog dat hij liever een eenvoudige en robuuste interface wil, dan eentje die chique en gestroomlijnd is. Hij vindt dat gebruikersgemak betekent dat fouten snel kunnen worden opgelost.

‘Een goede gebruikerservaring gaat niet over het gemiddelde geval, maar over het slechtste geval. Een gebruikersinterface die schoon en gestroomlijnd is, maar 0,723% van de tijd rare en onverklaarbare dingen doet die grote problemen veroorzaken, is erger dan een gebruikersinterface die grovere details aan de gebruiker blootlegt, maar het in ieder geval gemakkelijker maakt om te begrijpen wat er aan de hand is en elk probleem kan oplossen.’

Transactiekosten Ethereum moeten lager

Daarnaast denkt hij dat de transactiekosten omlaag moeten. Dat is volgens Buterin de reden waarom gebruikers liever gebruik maken van gecentraliseerde exchanges (zoals Binance of Coinbase), dan decentrale exchanges. Bij laatstgenoemde type hebben gebruikers meer controle over hun crypto, maar kunnen de transactiekosten hoog oplopen als het druk is.

‘Gebruikerservaring heeft in de loop der jaren grote vooruitgang geboekt, met name de overgang van een gemiddelde transactie die minuten duurde om opgenomen te worden vóór EIP-1559 naar een gemiddelde transactie die seconden duurde om opgenomen te worden na EIP-1559. Daarnaast heeft The Merge ook veel veranderd aan hoe prettig het is om Ethereum te gebruiken. Maar er moet nog meer gebeuren.’

Buterin deelt bovenstaande grafiek in zijn blog en laat hiermee zien dat de gemiddelde wachttijd van een transactie drastisch is afgenomen. Het is wachten op een stresstest, als de bullrun in volle gang is en er miljoenen mensen traden, NFT’s kopen en transacties uitvoeren, is Ethereum dan nog steeds zo snel?

Een van de oplossingen die hij voorstelt, is dat wallets gebruikers beter moeten informeren. Gebruikers moeten met een simpele knop een identieke transactie moeten kunnen inschieten met een hogere fee, als ze bereid zijn om te betalen voor snelheid.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Hoe kan Ethereum winnen? Dit is wat Vitalik Buterin voorspelt appeared first on BLOX | Nieuws.