Andrew Bragg, senator en cryptoliefhebber uit Australië, zei maandag op de ABC-radio dat hij een wet wil indienen als het Australische parlement deze maand bij elkaar komt. Dit heeft te maken met een Chinese Central Bank Digital Currency (CBDC) die China veel macht kan geven.

‘China kan macht vergroten’

“De munt zou, als hij wijdverspreid zou worden in de Stille Oceaan, of zelfs in Australië, de Chinese staat enorme macht geven – economische en strategische macht die hij nu niet heeft,” zo vertelde de Australische senator. “Ik denk dus dat we daarop voorbereid moeten zijn. We moeten meer weten over deze digitale valuta, dus het wetsvoorstel voorziet in rapportageverplichtingen op dat gebied.”

Bragg is daarom van plan om Chinese banken in Australië te controleren. Hij wil een wet indienen die deze banken in de gaten houdt op het toekomstige gebruik van een CBDC van China. Zoals de naam al aangeeft, is een Central Bank Digital Currency een digitale valuta die door een centrale bank wordt uitgegeven.

Deze Chinese munt zal de e-CNY, oftewel digitale Chinese yuan (of renminbi) gaan heten, en vormt volgens Bragg een bedreiging voor nationale veiligheid. Deze e-CNY wordt al sinds 2014 getest en is volgens velen erg geavanceerd. China zou hiermee erg makkelijk geld kunnen versturen, controleren en reguleren.

De wetgeving

De Australische senator wil, in dezelfde wetgeving, ook stablecoins aanpakken. Dit zijn coins die gelijk blijven aan een fiat-valuta als de euro, Amerikaanse dollar of Australische dollar. Hij vindt namelijk dat iemand een vergunning moet hebben om deze te lanceren.

Stablecoins worden volgens Bragg steeds kritischer bekeken op internationaal niveau. De reden hiervoor is de ineenstorting van TerraUSD, een stablecoin die zijn waarde verloor, terwijl deze gelijk moest blijven met de dollar. Het resultaat hiervan was de ineenstorting van het Terra (LUNA) ecosysteem, wat ongeveer 40 miljard dollar heeft gekost.

Bragg is in ieder geval goed op de hoogte van de situaties rondom crypto. Vorig jaar zat Bragg in een commissie die een van de meest gedetailleerde rapporten van het land over crypto uitbracht. Hierin stonden maar liefst 12 aanbevelingen voor de Australische regering om de regulering van digitale valuta zo soepel mogelijk te laten verlopen.

The post Hoe een Chinese digitale valuta een bedreiging kan vormen bij de Stille Oceaan appeared first on BLOX | Nieuws.