Goud speelt al duizenden jaren een belangrijke rol als “spaarmiddel” binnen het financiële systeem. De grote belofte van Bitcoin is echter dat het die rol op termijn kan overnemen. Jarenlang werden Bitcoiners belachelijk gemaakt door goud-investeerders, maar ondertussen beginnen ze aardig te zweten.

Bitcoin wint namelijk in rap tempo marktaandeel van goud en lijkt daar voorlopig niet mee te stoppen.

Bitcoin eet marktaandeel van goud op

Volgens de cijfers van de World Gold Council is er momenteel voor 14 biljoen dollar aan goud uit de grond gehaald. Ongeveer 38 procent daarvan wordt voor investeringsdoeleinden aangehouden. 3,0 biljoen dollar aan goud zit in ETFs en andere vormen van investeringen in het blinkende edelmetaal.

2,36 biljoen dollar aan goud wordt aangehouden door centrale banken als “onderpand” voor hun fiatmunten.

De totale marktwaarde van Bitcoin vertegenwoordigt nu 15 procent van deze markt. Dat is bijzonder, omdat het 12 maanden geleden nog om 7 procent ging en 5 jaar geleden zelfs minder dan 1 procent.

Terwijl de Goud ETFs in 2024 te maken hebben met een gigantische leegloop, halen de Spot Bitcoin ETFs meer en meer kapitaal naar binnen. Krijgt deze dynamiek de komende dagen een vervolg? De markten voor de Spot Bitcoin ETFs gaan vandaag weer open!

MicroStrategy bestuursvoorzitter Michael Saylor sprak in maart 2021 al over de “Bitcoin draak” die het “Koninkrijk van goud” vernietigde.

Bitcoin versus goud

Dat Bitcoin marktaandeel wint ten opzichte van goud is voor veel oudgedienden een vreemde ontwikkeling. Mensen die hun hele leven hebben gehoord dat goud het ultieme “spaarmiddel” is, snappen niet dat er in theorie altijd iets kan komen wat die rol overneemt.

Met name op het gebied van schaarste is Bitcoin superieur aan goud. Waar goud jaarlijks een inflatie van 1 tot 2 procent kent, heeft Bitcoin een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. De inflatie van Bitcoin gaat op termijn naar nul.

Als de goudkoers stijgt, dan zie je dat miners meer kapitaal investeren in het uit de grond halen van goud. Het resultaat is dat er meer goud boven de grond komt. Voor Bitcoin is dat onmogelijk. Miners kunnen nog zoveel investeren, maar per blok (iedere ~10 minuten) kunnen ze maximaal 6,25 Bitcoin creëren.

Daarnaast is het opslaan van Bitcoin goedkoper, het transporteren van Bitcoin goedkoper (en sneller) en het verifiëren van Bitcoin goedkoper (en sneller). In vrijwel alles (behalve de geschiedenis) is Bitcoin de betere ten opzichte van goud.

The post Het succes van Bitcoin begint goud te bedreigen appeared first on BLOX | Nieuws.