De Amerikaanse staat Texas profileert zich als veilige haven voor bitcoin miners. Veel bedrijven zijn van over de hele wereld verhuisd naar Texas om bitcoins te minen, maar het is de vraag of dit wel de juiste keuze is. Het energienet is niet zo stabiel en nu de temperatuur stijgt, heeft de staat aan bedrijven gevraagd om zo min mogelijk energie te gebruiken.

Vrijwillig energie besparen

De Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) heeft gisteren aan Texaanse bedrijven gevraagd om vrijwillig elektriciteit te besparen vanwege extreme temperaturen. Vandaag wordt bijvoorbeeld 38 graden voorspeld in Texas. Meerdere bitcoin miningbedrijven hebben hier gehoor aangegeven door tijdelijk hun activiteiten te staken.

Argo Blockchain zei op Twitter dat het de stroom naar zijn Helios-faciliteit in Dickens County zou inperken als reactie op de oproep van ERCOT.

“We doen ons deel om het Texas-net te helpen stabiliseren”, zei het bedrijf.

Chad Everett, uitvoerend directeur van Riot Blockchain, zei dat het bedrijf zijn miners zaterdagochtend om 8 uur al offline had gehaald.

“Rockdale heeft alle stroom ingeperkt om het netwerk te helpen deze extreme hitte te bestrijden. De stroom bleef uit tot 22:00 uur”, schreef Everett op Twitter.

Zowel Riot als Argo zijn momenteel ook bezig met het openen van nieuwe miningfarms in Texas. Een ander miningbedrijf genaamd Core Scientific heeft ook al hun miningmachines in Texas “tot nader order” uitgeschakeld om “hulp te bieden aan mensen in Texas.”

Bitcoin is flexibel

Hoewel dit op vrijwillige basis gebeurt, zijn er wel afspraken gemaakt. Veel bitcoinminers in Texas hebben afspraken gemaakt met ERCOT om uit te schakelen tijdens piekmomenten van de vraag naar energie. Dit klinkt wellicht als iets negatiefs, maar deze flexibiliteit valt juist te prijzen. Dit is ook de reden waarom Greg Abbott, de gouverneur van Texas, zich hard maakt voor meer bitcoin miners in zijn staat.

Miners kunnen namelijk makkelijk hun apparaten in- en uitschakelen en met de politiek gedreven discussie rondom het energieverbruik van bitcoin, is dat een sterk wapenfeit om in te zetten.

Dit kan je uitleggen als een voordeel van hoe bitcoin werkt, maar je kan dit hele verhaal ook zien als een zwakte van het Texaanse elektriciteitsnet, zeker vergeleken met andere staten van hetzelfde land.

Texas losgekoppeld van rest van VS

De meeste staten in de VS zijn aangesloten op elektriciteitsnetten die zich uitstrekken over staats- (en soms zelfs internationale) lijnen. Maar Texas is een energie-eiland: het exploiteert een elektriciteitsnet dat grotendeels is losgekoppeld van de rest van het land. Afhankelijk van aan wie je het vraagt, heeft dit zijn voor- en nadelen.

Doordat het elektriciteitsnet van Texas losgekoppeld is van de rest van het land, valt het niet onder landelijke regelgeving, zoals netten die de staatsgrenzen overschrijden. Maar het betekent ook dat Texas geen stroom kan lenen van andere staten wanneer zijn stroominfrastructuur faalt, zoals in de winter van februari 2021, toen lag de stroom er in de hele staat dagenlang uit en kwamen honderden om het leven.

Nu de zomerpiek gaande is, zullen de airconditioners in heel Texas op standje maximaal staan. ERCOT zegt dat niet alleen de toegenomen vraag naar elektriciteit voor gevaar zorgt, maar ook dat er veel minder stroom wordt geproduceerd met windturbines dan in het verleden het geval was.

Piekmomenten als verdienmodel

Daarnaast is de energiemarkt in Texas ook uniek in de Verenigde Staten. Volgens Mose Buchele van de podcast The Disconnect: Power, Politics and the Texas Blackout wordt de energiemarkt volledig overgelaten aan vraag en minder aan aanbod. In andere staten worden centrales betaald om standby te staan als de vraag naar energie laag is, maar dat is in Texas niet het geval. Dit zou in theorie moeten zorgen voor een efficiëntere energiemarkt, maar zorgt er ook voor dat er op piekmomenten te weinig stroom voor handen is.

De prijs van energie verandert tijdens deze pieken en het verdienmodel van deze centrales moeten het ook hebben van een paar van deze momenten per jaar. Tijdens die horrorwinter in februari 2021, toen de staat dagenlang geen stroom had, hadden sommige bewoners nog wel stroom. Maar hier moest flink voor betaald worden.

De torenhoge elektriciteitsrekeningen liep voor sommige inwoners van de staat op tot 5000 dollar (ruim 4100 euro). Een inwoner van de staat kreeg een rekening van 16.000 dollar (ruim 13.000 euro) gepresenteerd, voor het elektriciteitsgebruik van één week. Normaal betalen ze in Texas ongeveer 12 cent per kilowattuur, maar de prijs steeg destijds tot 9 dollar per kilowattuur.

Kleine dip hash rate

Begin juni trof een nieuwe hittegolf Texas, waardoor het stroomverbruik voor die maand een record van 72.785 megawatt brak. ERCOT’s voorspelling is dat de vraag naar stroom zou kunnen oplopen tot 80.000 megawatt, het is dus goed mogelijk dat Texaanse bitcoinbedrijven deze zomer vaker hun machines zullen uitzetten.

Vooralsnog is er een kleine dip te zien in de totale rekenkracht van het bitcoin netwerk (hash rate), maar niets om je zorgen om te maken.

The post Het is te warm om bitcoin te minen in Texas, ASIC’s worden tijdelijk uitgeschakeld appeared first on BTC Direct | Nieuws.