Gisteren lanceerden in de Verenigde Staten eindelijk de felbegeerde Spot Bitcoin ETFs. In totaal harkten de Spot Bitcoin ETFs het ongelooflijke handelsvolume van 4,7 miljard dollar bij elkaar. De Bitcoin koers reageerde nog niet heel positief op de lancering van de ETFs, maar de verwachtingen zijn hoog.

Volgens David Schwed van CoinDesk kleeft er echter één risico aan de ETFs waar niemand het over heeft.

Wat is het grote risico met Spot Bitcoin ETFs?

Het grote risico volgens Schwed is dat een hele grote hoeveelheid Bitcoin zich straks op één plek concentreert. Zo is het Amerikaanse Coinbase door veel ETF-uitgevers aangewezen als beheerder van de Bitcoin in hun fondsen.

Voor aandelen, obligaties en fiatgeld is dat geen probleem volgens Schwed; omdat dit fundamenteel gezien overeenkomsten zijn die niet gestolen kunnen worden. Je kunt een aandeel niet stelen, zoals dat met Bitcoin wel kan.

Bitcoin is net als cashgeld en goud een “instrument aan toonder.” Je kunt een Bitcoin daadwerkelijk versturen, zonder dat een andere partij dit ongeldig kan verklaren.

“Dus voor een beheerder van Bitcoin is één fout voldoende om de assets volledig te laten verdwijnen”, aldus de zorgelijke woorden van Schwed.

Moeten we ons zorgen maken over Bitcoin?

Als voorbeeld van een gevaar wijst Schwed op het Noord-Koreaanse Lazarus Group, die over de afgelopen zes jaar voor 3 miljard dollar aan crypto gestolen zou hebben. Volgens Schwed is de verwachting dat de Spot Bitcoin ETFs gedurende de eerste weer meer dan 6 miljard dollar aan assets binnenhalen.

Dat zou de Spot Bitcoin ETFs volgens Schwed een target maken voor partijen als Lazarus Group.

Ook zijn er Bitcoiners die zich zorgen maken over een hoge concentratie van Bitcoin binnen gecentraliseerde partijen. Dit zou het voor overheden eenvoudig kunnen maken om deze Bitcoin te confisqueren als de digitale munt een bedreiging begint te vormen voor het traditionele financiële systeem.

Dit gebeurde in de jaren 30 van de vorige eeuw met goud in de Verenigde Staten. In theorie zou dat ooit ook met Bitcoin kunnen gebeuren.

Deel jij de zorgen van David Schwed of denk jij dat het allemaal wel meevalt met de risico’s?

The post Het grote Bitcoin ETF risico waar niemand over spreekt appeared first on BLOX | Nieuws.