Het begint. Zo waarschuwt klokkenluider Edward Snowden voor de Amerikaanse Centrale Bank. Grote, financiële instellingen werken samen met de Federal Reserve om een platform voor digitale valuta te testen.

Deze zogenaamde digitale dollar staat ook wel bekend als een CBDC. Dit staat voor Central Bank Digital Currency.

Testen met Regulated Liability Network

Een groep financiële grootmachten, waaronder HBSC, Mastercard en Wells Fargo, kondigde gisteren de lancering aan van een proof-of-concept digitaal geldplatform, het Regulated Liability Network.

‘Leden van de Amerikaanse bank- en betalingsgemeenschap die betrokken zijn bij deze proof-of-concept zijn verheugd om samen te werken met het New York Innovation Center (NYIC) dat deel uitmaakt van de Federal Reserve Bank of New York”, aldus de groep in een verklaring.

Gebruikmaken van blockchain

Volgens de groep zal het platform gebruik maken van gedistribueerde grootboektechnologie, in de volksmond blockchain, om mogelijkheden te creëren om de financiële afwikkeling te verbeteren. Verbeteren komt vaak neer op snellere en goedkopere transacties.

Naast de eerder genoemde namen zullen andere centrale canken, commerciële banken en ‘gereguleerde niet-banken,’ waaronder BNY Mellon, Citi, PNC Bank, Swift, TD Bank, Truist en U.S. Bank een rol spelen.

Test maakt gebruik van gesimuleerde data

Het Regulated Liability Network zal als project twaalf weken getest worden en alleen in Amerikaanse dollars zal werken. Deelnemers zullen gesimuleerde digitale tokens uitgeven die klantdeposito’s vertegenwoordigen en verrekenen via gesimuleerde centrale bankreserves op een gedeelde blockchain.

‘Dit project wordt uitgevoerd in een testomgeving en gebruikt alleen gesimuleerde gegevens. Het is niet bedoeld om een ​​specifiek beleidsresultaat te bevorderen, noch is het bedoeld om aan te geven dat de Federal Reserve op handen zijnde beslissingen zal nemen over de geschiktheid van het uitgeven van een CBDC voor detailhandel of groothandel, noch hoe een CBDC noodzakelijkerwijs zou moeten worden ontworpen.’

Daarnaast zal het project voldoen aan alle regelgevende eisen als het gaat om anti-witwassen en know your customer.

Na de afronding van het project zegt de groep dat het de resultaten van het proefprogramma zal publiceren, eraan toevoegend dat deelnemers niet verplicht zijn deel te nemen aan toekomstige initiatieven.

Het begint.

Snowden zou zomaar eens gelijk kunnen krijgen met zijn twee woorden. Als dit project slaagt, kan dit het begin zijn van een digitale dollar. Velen zijn bang dat het dan gedaan is met financiële privacy. Een van de nare eigenschappen van digitaal geld is dat hiermee gedrag te programmeren is.

Denk aan korting als je je CBDC binnen twee uur uitgeeft aan een nieuwe koelkast (ik noem maar wat), of nog erger, dat de CBDC verloopt als je je geld niet snel uitgeeft. Ook wordt het onmogelijk om geld over te maken zonder dat er iemand meekijkt.

Je kan nu simpel en in volledige privacy een briefje van 10 aan je moeder geven. Dat kan met een CDC (hopelijk) ook nog gewoon, alleen kunnen regelgevers, controleurs en anderen over jullie schouders meekijken.

Eerder dit jaar waarschuwde beleidsanalist Nick Anthony van het Cato Institute’s Centre for Monetary and Financial Alternatives voor CBDC’s. ‘Een CBDC zou het weinige financiële privacy dat nog bestaat in de Verenigde Staten uitwissen,’ waarschuwde hij destijds.

The post Het begint: Amerikaanse banken testen crypto van Centrale Bank op blockchain appeared first on BLOX | Nieuws.