Jarenlang gebeurde er niet zoveel met de ontwikkeling van Bitcoin. Hier en daar werd er wat geknoeid aan hoe transacties eruit zien en hoe een blok wordt opgebouwd, maar dat was het dan ook wel. En toen begon 2023 en kwamen er Ordinals en Inscriptions. Het volgende grote experiment kan zo maar Drivechain worden.

Wat is Drivechain?

Drivechain is een voorstel voor een sidechain-mechanisme voor Bitcoin. Sidechains zijn in parallelle blockchains die zijn verbonden met de hoofdblockchain van Bitcoin. Dit maakt het mogelijk om nieuwe functies en functionaliteit aan Bitcoin toe te voegen zonder wijzigingen aan de hoofdblockchain aan te brengen.

Het voorstel, of eigenlijk de voorstellen, komen van Paul Sztorc. Hij kwam met twee verbeterideeën: BIP 300 en BIP 301. Het idee is om informatie (in de vorm van coins, tekst of iets anders) vertrouwelijk te kunnen verplaatsen tussende hoofdblockchain en sidechains.

Bitcoin en smart contracts

Drivechain werkt door gebruik te maken van een tweeweg-koppeling tussen de hoofdblockchain van Bitcoin en de sidechain. Dit betekent dat munten vrij kunnen worden verplaatst tussen de twee chains. De ‘peg’ wordt afgedwongen door een set smart contracts die op beide chains zijn uitgerold.

Drivechain: voordelen en nadelen

Wat hebben we hier nou aan? Ten eerste is het ontworpen om zeer veilig te zijn. De peg wordt afgedwongen door smart contracts, die in theorie immuun zijn voor fraude en censuur. Ten tweede is Drivechain zeer flexibel. Het kan worden gebruikt om een breed scala aan nieuwe functies en functionaliteit te implementeren. Ten derde is Drivechain achterwaarts compatibel. Het kan worden gebruikt met bestaande Bitcoin-wallets en infrastructuur.

Drivechain heeft echter ook een aantal potentiële nadelen. Ten eerste is het een complex systeem. Het vereist het gebruik van smart contracts. Dit maakt het moeilijker te implementeren en te onderhouden dan andere sidechain-voorstellen.

Daarnaast is het lastig om echte adoptie van de grond te krijgen, kijk maar naar het lightning network. Volgens openbare data staat daar nu maar 4700 Bitcoin op vast, terwijl de eerste plannen al in 2015 werden gedeeld.

Niet iedereen is blij met Drivechain

Het voorstel heeft gemengde reacties gekregen van de Bitcoin-gemeenschap. Sommige mensen geloven dat Drivechain een veelbelovende manier is om nieuwe functies en functionaliteit aan Bitcoin toe te voegen, terwijl anderen geloven dat het te complex en riskant is.

Er is geen tijdlijn voor wanneer Drivechain zou kunnen worden geïmplementeerd. Het is mogelijk dat het nooit zal worden geïmplementeerd, of dat het op een andere manier zal worden geïmplementeerd dan wat momenteel wordt voorgesteld.

The post Heeft Bitcoin meer innovatie nodig? Alles over Drivechain appeared first on BLOX | Nieuws.