Arthur Hayes, de voormalige CEO en oprichter van BitMEX, waarschuwt voor de entree van grote institutionele spelers als BlackRock en Fidelity in de bitcoin-wereld. Volgens Hayes kunnen institutionele beheerpartijen bitcoin van een tool voor financiële vrijheid veranderen in een institutionele assets, wat ten koste zou gaan van het decentrale ethos van bitcoin.

Moeten we wel optimistisch zijn over de komst van een Amerikaanse Spot Bitcoin ETF?

Problemen voor bitcoin

Als je het aan Arthur Hayes vraagt kan de komst van een Spot Bitcoin ETF dus wel degelijk voor problemen zorgen voor bitcoin. Bijvoorbeeld ook door bitcoin steeds meer te veranderen in een investeringen, in plaats van een valuta die je ook daadwerkelijk kunt gebruiken.

Hoewel we moeten toegeven dat het gebruik van bitcoin tot op heden nog tegenvalt, wat natuurlijk ook met de ontwikkeling van de technologie te maken heeft.

Bitcoin zelf is niet gebouwd voor het dragen van alle dagelijkse transacties binnen het financiële systeem, daar zijn andere oplossingen voor nodig (denk bijvoorbeeld aan het Lightning Network) en die zijn nog niet klaar voor het grote werk.

Ondanks dat de gehele markt bullish is over de komst van Spot Bitcoin ETFs, is het volgens Arthur Hayes belangrijk om hier ook de consequenties van te begrijpen op de meer lange termijn, met name als het gaat over de essentie van bitcoin.

Gaat de essentie van bitcoin verloren?

Als grote partijen als BlackRock en Fidelity erin slagen om bijvoorbeeld een groot deel van de mining-industrie over te nemen, dan zou dat volgens Hayes een gigantisch probleem vormen voor bitcoin.

Zij zouden daarmee volgens Hayes “de agenten van de staat” worden. In principe kunnen zij hiermee immers bepalen welke transacties wel en welke transacties geen doorgang mogen vinden als het om bitcoin gaat.

Hayes is ervan overtuigd dat deze ontwikkeling “de staat” zou kunnen helpen bij hun “agenda” om de bevolking voor belastingdoeleinden binnen het fiatsysteem te houden.

Met de entree van BlackRock en andere grote partijen in de bitcoin-wereld zou de staat volgens Hayes een nieuwe vriend kunnen vinden in deze institutionele grote spelers.


The post Hayes waarschuwt voor ‘grote spelers’ in bitcoinmarkt appeared first on Bitcoinmagazine.nl.