De gewapende tak van de Palestijnse islamistische groep Hamas heeft aangekondigd te stoppen met het accepteren van fondsenwerving via Bitcoin. In een verklaring op donderdag zei de groep dat er meer inspanningen werden geleverd om te voorkomen dat mensen en groepen Bitcoin-fondsen zouden sturen. Dit vanwege toenemende ‘vijandige’ activiteiten tegen hen.

Donoren

De groep is bezorgd over de veiligheid van donoren en heeft mogelijk het gevoel dat Israël de identiteit van donoren kan onthullen of hun portemonnee kan bereiken. Hamas’ gewapende factie, Izz el-Deen al-Qassam Brigades, heeft herhaald dat ze voortdurende donaties aan Qassam en het verzet wil ontvangen met alle beschikbare middelen. Hiervan zijn donaties van individuen uit de hele moslimwereld een belangrijke bron van financiering. Er zijn geen details bekend over waar de financiële middelen van de groep vandaan komen. Iran wordt echter genoemd als een belangrijke financiële en militaire financier van de groep.

Terroristische organisatie

Hamas is een door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Europese Unie aangewezen terroristische organisatie. Dit betekent dat het illegaal is om de groep geld of training te geven. Financiële firma’s die de controle hebben over gerelateerde fondsen, zijn verplicht dit aan de autoriteiten te melden. In 2020 stopten de VS de pogingen van Hamas, Al-Qaeda en ISIS om geld in te zamelen via cryptocurrency. Hierbij werd ongeveer twee miljoen dollar aan cryptovaluta in beslag werd genomen.

Bitcoin en andere cryptomunten bieden zoals bekend een hoge mate van anonimiteit. Beleidsmakers en regelgevers over de hele wereld hebben dan ook bezorgdheid geuit over het illegale gebruik van crypto, van het witwassen van geld tot de financiering van terrorisme. Technologische ontwikkelingen hebben het voor autoriteiten echter gemakkelijker gemaakt om degenen achter crypto-overdrachten te identificeren door de beweging van crypto op het blockchain-grootboek te volgen.

Een Gaza-econoom heeft tegen Reuters gezegd dat het besluit van Hamas impliceert dat ze misschien oude traditionele methoden of meer geavanceerde methoden heeft bedacht om fondsen te werven. Het Israëlische leger heeft geen commentaar gegeven op de verklaring van Hamas.

The post Hamas neemt afstand van Bitcoin-donaties vanwege privacyrisico’s appeared first on BLOX | Nieuws.