In de dagen voor de bitcoin halvering is de vraag naar spot bitcoin ETF’s afgenomen. Deze trend blijkt uit de aanhoudende netto uitstromen uit deze fondsen gedurende de laatste vijf dagen, met een totaal van ongeveer $319 miljoen aan uitstromen sinds 12 april, volgens gegevens van Farside Investors. Dit is slechts de tweede keer dat zo’n reeks uitstromen voorkomt, de vorige keer was van 18 tot 22 maart, waarbij zelfs $888 miljoen werd teruggetrokken.

Grayscale en Ark leiden de uitstromen van bitcoin ETFs

Een belangrijke factor in de recente netto uitstromen is de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Sinds de omzetting naar een ETF in januari, heeft GBTC gemiddeld $116 miljoen aan netto uitstromen per dag gezien over de laatste vijf handelsdagen. Ook de Ark 21Shares Bitcoin ETF (ARKB) zag aanzienlijke terugtrekkingen, met $43 miljoen die op woensdag alleen al werd teruggetrokken. Daarentegen hebben andere fondsen een volledige stop van instromen gezien.

BlackRock blijft positieve instromen in ETF zien

Ondanks de algemene vertraging in de sector, heeft BlackRock’s iShares Bitcoin Trust (IBIT) positieve dagelijkse instromen weten te behouden en valt daarmee op als de leider in instromen. Toch ervaarde zelfs IBIT zijn laagste instroom niveaus op woensdag en donderdag, met respectievelijk $18 miljoen en $19 miljoen. Op donderdag presteerde het Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) zelfs beter dan IBIT, met netto instromen van $37 miljoen.

In totaal hebben de Amerikaanse spot bitcoin ETFs ongeveer $12,3 miljard aan netto instromen gezien in iets meer dan drie maanden sinds ze op de markt kwamen, ondanks dat er $16,7 miljard uit GBTC werd teruggetrokken. Opmerkelijk is dat BlackRock de enige uitgever is onder deze fondsen die elke dag netto instromen heeft gezien sinds het begin van de handel op 11 januari, met een streak van 68 dagen positieve totalen per donderdag.

Deze periode van verminderde vraag valt samen met een grote daling in de prijs van bitcoin, die woensdag onder de $60,000 zakte, vlak voor de halvering.

Eric Balchunas, analist bij Bloomberg Intelligence, merkte op dat het “heel normaal is voor een ETF-categorie om af te koelen na een adembenemend tempo zoals dit”, vooral tijdens een prijsdaling van bitcoin.


The post Grote uitstroom bij bitcoin ETFs net rondom de halving: wat is er aan de hand? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.