De Bitcoin koers heeft na de implosie van FTX eindelijk weer wat groene dagen achter de rug. Na het aantikken van de voorlopige bodem van ongeveer 15.600 dollar, is de koers inmiddels weer boven de 17.000 dollar uitgeklommen. Het zijn de eerste tekenen van herstel, maar kunnen we zeggen dat de bearmarkt voorbij is?

Het sentiment wordt beter

Als het aan Ki Young Ju ligt, de oprichter van analysebedrijf CryptoQuant, begint het sentiment in ieder geval te herstellen. Dan heeft Young Ju het specifiek over het sentiment in de Verenigde Staten, wat we kunnen volgen via de Coinbase Premium Index. Die vertoont voor het eerst sinds het instorten van FTX weer een groene candle.

De Coinbase Premium Index is een manier om het gedrag van grotere investeerders in kaart te brengen. Deze index toont het verschil tussen de Bitcoin koers op Coinbase en Binance. Als de index positief is, dan betekent dit dat het koopgedrag op de Amerikaanse beurs toeneemt.

Coinbase is het thuis van de grote investeerders uit de Verenigde Staten. Als de Bitcoin koers bij Coinbase lager is dan bij andere beurzen, wijst dat op het afkoelen van de interesse van grote Amerikaanse investeerders. Op dit moment draait dat sentiment dus om, wat betekent dat de Amerikanen in ieder geval aan de koopzijde van de markt zitten.

De lengte van de bearmarkt

Een ander interessant inzicht dat wijst op een mogelijke bodem is afkomstig van Arcane Research. De heren en dames van dit analysebedrijf constateerden dat de huidige bearmarkt van Bitcoin nu ongeveer even lang is als die van 2015 en 2018. Dat is op zichzelf nog geen reden om te concluderen dat de ellende voorbij is, maar het is zeker een aanwijzing voor een mogelijke bodem.

De vorige macro-bodem van Bitcoin werd bereikt in december 2018. In dat jaar viel de totale market cap van crypto van ongeveer 800 miljard dollar in januari naar 100 miljard dollar in december. Merk op dat december 2018 nu precies vier jaar geleden is.

Wat dat betreft komen er steeds meer hoopgevende statistieken naar boven, die een voorzichtig licht vormen in de donkere tunnel die 2022 geweest is. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat het macro-economische plaatje nog altijd niet positief is voor Bitcoin en crypto. De Federal Reserve lijkt nog niet klaar om zijn strenge rentebeleid te laten varen.

Federal Reserve blijft streng

Gisteren nam Federal Reserve voorzitter Jerome Powell weer plaats achter de microfoon om zijn licht te schijnen over de markt. De leider van de Amerikaanse centrale bank liet onder andere weten dat de Fed niet van plan is om de rente op korte termijn te verlagen. Wel is er ondertussen ruimte om het tempo van de renteverhogingen te verlagen.

Waar we de afgelopen rentevergaderingen geconfronteerd werden met een renteverhoging van 0,75 procent, lijken we ons voor 14 december te kunnen opmaken voor een verhoging van 0,50 procent. Dat is een positieve ontwikkeling, maar het gaat nog altijd om een verhoging van de rente.

Op zich is dat niet vreemd, want de inflatie kwam afgelopen maand nog binnen op 7,7 procent. Dat is een stevige daling ten opzichte van de top, maar nog altijd een stuk hoger dan de doelstelling van 2,0 procent van de Federal Reserve. In die zin moeten we het waarschijnlijk nog even doen met de relatief hoge rentes van de Amerikaanse centrale bank.

The post Grote investeerders keren terug naar Bitcoin, is de bearmarkt voorbij? appeared first on BLOX | Nieuws.