Grayscale, momenteel de aanbieder van de duurste Spot Bitcoin ETF van de markt, is van plan om een nieuwe en extreem goedkope spinoff-versie van zijn ETF te lanceren. Het gaat om de zogenoemde Grayscale Bitcoin Mini Trust (BTC) waarvoor een fee van 0,15% op jaarbasis moet gelden.

Grayscale Bitcoin Mini Trust

De bestaande Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) heeft een fee van 1,5% en is daarmee tien keer zo duur als de nieuwe Bitcoin Mini Trust van het bedrijf.

Bij de introductie van de nieuwe ETF wil Grayscale 10 procent van de assets overzetten van GBTC naar BTC. Waarschijnlijk gaan voor bestaande aandeelhouders 10 procent van de aandelen over van GBTC naar BTC.

Hiermee wil Grayscale natuurlijk concurreren met de rest van de markt. Op dit moment is Franklin Templeton de goedkoopste met een jaarlijkse fee van 0,19%.

Voor Amerikanen is de Grayscale spinoff een mooie ontwikkeling, omdat bestaande GBTC-aandeelhouders geen belasting hoeven te betalen bij de overzetting van hun aandelen van GBTC naar het nieuwe fonds.

Goed voor bitcoin

Dit zou weleens goed kunnen zijn voor bitcoin, omdat GBTC tot nu toe zorgde voor gigantisch veel verkopen op de markt. Dat is logisch, omdat investeerders natuurlijk geen 1,5% op jaarbasis willen betalen als ze bij Franklin terecht kunnen voor 0,19%.

Sinds de lancering van de ETFs op 10 januari 2024 verkocht de Grayscale Bitcoin Trust bijna 315.000 bitcoin.

Het zou fantastisch zijn als de introductie van deze nieuwe Grayscale Bitcoin Mini Trust de uitstromen wat kan vertragen.

Dat is in ieder geval wel wat bitcoin op dit moment nodig heeft, want de afgelopen weken viel het even tegen rondom de ETFs.

Inmiddels lijkt de koers het momentum weer een beetje op te pakken.

Uurgrafiek bitcoin. Bron: Tradingview

Sinds de halving is de bitcoin koers namelijk weer een beetje aan het stijgen. Over de afgelopen 24 uur staat er een mooie stijging van bijna 2 procent op de borden. Dat is nog niet voldoende om van het vervolg van de bullmarkt te spreken, maar het is in ieder geval een begin.


The post Grayscale wil nieuwe en extreem goedkope Bitcoin ETF lanceren appeared first on Bitcoinmagazine.nl.