Grayscale CEO Michael Sonnenshein is klaar voor oorlog met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Tegenover Bloomberg laat Sonnenshein weten dat Grayscale bereid is de SEC voor de rechter te slepen bij een volgende afwijzing van hun spot bitcoin ETF.

De CEO van Grayscale claimt onder andere dat de SEC er niet alles aan doet om investeerders te beschermen – zonder ze toegang te geven tot een spot bitcoin ETF.

Juridisch gevecht in de maak

Grayscale heeft momenteel een aanvraag voor een spot bitcoin ETF lopen die hun bestaande fonds zou omtoveren tot een ETF. De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) heeft op dit moment 643.572 bitcoin in beheer. Daarmee is het verreweg het grootste bitcoin-fonds ter wereld. Ter vergelijking, de nummer twee is CoinShares / XBT Provider met 48.466 bitcoin.

Keer op keer wijst de SEC aanvragen voor een spot bitcoin ETF af en de industrie is er zo langzamerhand klaar mee. De SEC claimt de aanvragen af te wijzen om investeerders te beschermen, maar daar gelooft Sonnenshein weinig van. Volgens de CEO van Grayscale is het belangrijk dat investeerders toegang krijgen tot een beleggingsproduct waarmee ze eenvoudig en direct kunnen beleggen in bitcoin.

Gemiddelde belegger kan in de war raken

Het klopt volgens Sonnenshein niet dat de SEC een bitcoin futures ETF goedkeurt en een spot bitcoin ETF te gevaarlijk vindt. Met name omdat een futures ETF een beleggingsproduct is dat de koers van de onderliggende assets niet direct volgt. Futures ETFs zijn beleggingsproducten die bedoeld zijn voor professionele beleggers.

De gemiddelde belegger kan hierdoor in de war raken en het idee hebben dat ze met het kopen van een bitcoin futures ETF in bitcoin investeren. Dat zorgt ervoor dat ze van een hele koude kermis thuis kunnen komen. Juist om die reden zou het volgens Sonnenshein in het belang van investeerdersbescherming zijn om een spot bitcoin ETF op de markt te brengen.

SEC heeft tot 6 juli

Op dit moment heeft de SEC tot 6 juli de tijd om op de aanvraag van Grayscale te reageren. Sonnenshein geeft aan dat zijn bedrijf “alle middelen” inzet om de goedkeuring van de SEC te krijgen. Behalve dat Sonnenshein goede argumenten heeft voor de goedkeuring van een spot bitcoin ETF, heeft Grayscale er persoonlijk ook een groot belang bij. De Grayscale Bitcoin Trust handelt al maanden met een grote ‘korting’.

Op basis van de 643.572 bitcoin die ze hebben zou de marktwaarde van een aandeel op 44,47 dollar (40 euro) moeten handelen. Om diverse redenen is dat echter niet het geval en handelt het aandeel momenteel op 32,81 dollar (29,52 euro). Er is dus weinig interesse van nieuwe investeerders om in Grayscale te investeren en het fonds uit te breiden.

Ondanks zijn kritiek op de SEC ziet Sonnenshein ook positieve punten. De goedkeuring van de bitcoin futures ETF en het executoriaal bevel van president Joe Biden om de een juridisch kader voor de sector te scheppen, zijn volgens Sonnenshein tekenen van vooruitgang. Hij verwacht dan ook dat de goedkeuring van een spot bitcoin ETF een kwestie van tijd is.

The post Grayscale wil ETF, anders wil het de SEC aanklagen appeared first on BTC Direct | Nieuws.