De Reserve Bank of Zimbabwe (RBZ) heeft plannen om een digitale valuta te lanceren die gedekt wordt door goud en als wettig betaalmiddel in het land kan worden gebruikt om de lokale valuta te stabiliseren. De introductie van de digitale goudtokens zal de eerste stap zijn van de centrale bank om de goudreserves van het land te gebruiken om de Zimbabwaanse dollar te stabiliseren.

Heftige inflatie

Inflatie is zeker geen onbekend fenomeen in Zimbabwe. In 2009 steeg deze zelfs tot astronomische niveaus en bereikte daarin een punt dat er met briefjes van 100 biljoen dollar werd betaald. Dit resulteerde in een totale ontwrichting van de economie en de samenleving van Zimbabwe, met grote gevolgen voor de levensstandaard en de politieke stabiliteit van het land.

De oorzaken van de hyperinflatie zijn complex en omvatten een combinatie van factoren, waaronder een tekort aan valuta, een overmatige geldcreatie door de overheid, een onstabiele politieke situatie en internationale sancties. Deze factoren leidden tot een instorting van de waarde van de Zimbabweaanse dollar en veroorzaakten een situatie waarin de prijzen van goederen en diensten op dagelijkse basis exponentieel toenamen.

De regering van Zimbabwe reageerde op de hyperinflatie door de nationale valuta in 2009 te vervangen door een combinatie van buitenlandse valuta, zoals de Amerikaanse dollar en de Zuid-Afrikaanse rand. Dit heeft geleid tot een stabilisatie van de economie, maar heeft ook geleid tot nieuwe uitdagingen, zoals de afhankelijkheid van de dollar en de onmogelijkheid om de eigen valuta te beheersen.

In onderstaande video vertelt onze presentator Axel meer over deze bijzondere tijd:

@weareblox

Als je ooit multi-biljonair had willen worden, moest je in 2009 in Zimbabwe zijn #fyp #fy #foryou #investeren #geld

♬ original sound – BLOX

Mosi-oa-Tunya-munten

De RBZ denkt dat de digitale goudtokens degenen die kleine hoeveelheden Zimbabwaanse dollars bezitten in staat zullen stellen hun geld om te wisselen voor tokens om waarde op te slaan en zich in te dekken tegen wisselkoersvolatiliteit. Daarnaast overweegt het ook om meer gouden ‘Mosi-oa-Tunya-munten’ op de markt te brengen. Het land begon vorig jaar met het uitbrengen van deze munt, waarmee het hoopt de inflatie in te dammen.

De gouverneur van de RBZ, Dr. John Mangudya, vertelde tegenover The Sunday Mail dat de wisselkoers van de parallelle markt naar verwachting zal beginnen te stabiliseren wanneer tabakstelers deze week hun deel van de betalingen in Amerikaanse dollars beginnen te ontvangen. ‘De schommelingen in de parallelle wisselkoers worden voornamelijk veroorzaakt door de verwachtingen van een grotere hoeveelheid vreemde valuta op de markt, die ontstaan zijn bij de aanvang van het verkoopseizoen voor tabak.’ Al met al zullen we dus zien of crypto wél de oplossing kan zijn voor Zimbabwe.

The post Goudgebonden stablecoin wordt nieuwe nationale crypto in Zimbabwe appeared first on BLOX | Nieuws.