Een veel gebruikt argument tegen bitcoin, is dat het minen ervan milieu-onvriendelijk is. Terwijl de hele crypto-wereld zoekt naar oplossingen voor dit probleem, blijkt uit een nieuwe studie dat bitcoin verantwoordelijk was voor 0,10% van de broeikasgassen in 2022. Is het wel zo erg?

Het onderzoek

Het onderzoek werd gedaan door het Cambridge University’s Centre for Alternative Finance (CCAF). Niet de minste naam als je het over onderzoeken hebt. Deze onderzoekers zeggen dat het argument tegen bitcoin mining vooral draait om het elektriciteitsverbruik. Maar het is niet zo simpel.

“De kwestie van de ecologische voetafdruk van Bitcoin is genuanceerder en complexer, wat de noodzaak onderstreept van onafhankelijke gegevens voor een op feiten gebaseerd publiek debat”, zo staat er op de website van het onderzoek. ‘A deep dive into Bitcoin’s environmental impact’, zoals de studie heet, werd gisteren gepubliceerd.

Hoeveel uitstoot?

De Universiteit van Cambrige kwam erachter dat Bitcoin dit jaar 48,35 MtCO2e (miljoen ton kooldioxide-equivalent) uitstoot. Dit staat, volgens het onderzoek, ongeveer gelijk aan de uitstoot van broeikasgassen door landen als Nepal (48,37 MtCO2e) en de Centraal-Afrikaanse Republiek (46,58 MtCO2e).

Een van de conclusies uit dit onderzoek is dat dit waarschijnlijk de helft van de uitstoot van goud is. Deze industrie produceert jaarlijks meer dan 100 MtCO2e; meer dan het dubbele van bitcoin.

Het bleek dat bitcoin sinds het begin ongeveer 199,65 MtCO2e heeft geproduceerd, waarvan 92% sinds 2018. Dit betekent dat de productie van broeikasgassen sterk is toegenomen. Daarbij moet wel vermeld worden dat de geschatte uitstoot voor 2022 lager is dan vorig jaar. Het kan dus zijn dat de uitstoot per jaar al gepiekt heeft.

Bitcoin mining moeilijkheidsgraad blijft stijgen

Het is aan de ene kant goed nieuws voor bitcoin dat er dit jaar minder uitstoot is dan in 2021. De moeilijkheidsgraad (de bitcoin hashrate) om bitcoin te minen, heeft namelijk onlangs een nieuwe all-time high bereikt. Dit betekent in het kort: er wordt meer gemined, maar er is minder uitstoot.

Deze moeilijkheidsgraad wordt aangepast om de blok-tijd (hoelang het duurt om een blok toe te voegen aan de blockchain) van bitcoin rond de 10 minuten te houden. Een hogere moeilijkheidsgraad betekent dus dat miners vertrouwen hebben in de toekomst van bitcoin, want er worden veel nieuwe machines aangezet.

The post Goud stoot twee keer zoveel uit als Bitcoin appeared first on BLOX | Nieuws.