De goudkoers schoot na de goedkeuring van de eerste Amerikaanse ETF in 2004 met 350 procent omhoog over een periode van zeven jaar. De grote vraag is natuurlijk of Bitcoin datzelfde kunstje kan herhalen als bijvoorbeeld de Spot Bitcoin ETF van BlackRock wordt goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten.

Een vergelijkbare stijging zou een Bitcoin koers van 138.000 dollar per munt opleveren.

Groter dan Bitcoin

Verder is het belangrijk om hierbij te vermelden dat de market cap van goud op het moment van de goedkeuring van de ETF al een stuk groter was dan de huidige market cap van Bitcoin. Men schat dat de market cap van goud op dit moment ~13 biljoen dollar is, terwijl die van Bitcoin op ~500 miljard dollar ligt.

Dat zou betekenen dat de market cap van goud in 2004 op ongeveer 3,71 miljard dollar lag. Goud was op het moment van de goedkeuring van de ETF in 2004 dus zevenmaal groter dan Bitcoin op dit moment is.

Zou dat kunnen betekenen dat Bitcoin dan ook zeven keer zo hard stijgt als de Amerikaanse Spot Bitcoin ETF op de markt komt? Dat zou een koersstijging van 2.450 procent opleveren vanaf de huidige koers van 30.000 dollar. Daarmee zou de Bitcoin koers op 735.000 dollar uitkomen.

Speculatie, speculatie en nog eens speculatie

Voor nu is het echter allemaal speculatie en moeten we eerst nog maar eens zien of de Amerikaanse autoriteiten groen licht geven voor een Spot Bitcoin ETF. Vooralsnog is iedere eerdere aanvraag door de SEC afgewezen, maar de hoop is dat BlackRock hier verandering in kan brengen.

Laten we onszelf dus nog vooral niet rijk rekenen en het proces langzaam afwachten. Voor nu moet de SEC in februari 2024 een beslissing nemen over de aanvraag van BlackRock. Mocht de vermogensbeheerder op dat moment goedkeuring krijgen, dan gebeurt dat net voor de halving van april 2024.

De halving is het moment waarop de bloksubsidie voor Bitcoin miners halveert van de huidige 6,25 naar 3,125 Bitcoin per blok. Daarmee halveert de inflatie van Bitcoin en door de jaren heen is dat een zeer bullish ontwikkeling gebleken voor de digitale munt. Wat dat betreft lijkt de kalender weer vol te lopen met interessante ontwikkelingen voor Bitcoin.

The post Goud schoot 350% omhoog na de eerste ETF, kan Bitcoin dat kunstje herhalen? appeared first on BLOX | Nieuws.