Goed nieuws voor investeerders van Tezos en de bijbehorende crypto XTZ: Google Cloud heeft aangekondigd een node te gaan draaien op het netwerk van Tezos. Dit moet het makkelijker maken voor programmeurs om via Google software te ontwikkelen voor Tezos.

Google Cloud biedt een reeks tools die bedrijven en ontwikkelaars gebruiken om applicaties en diensten te beheren.

Samenwerking goed voor koers Tezos

Nadat Tezos de samenwerking met Google Cloud had gedeeld op social media, begon de koers van Tezos meteen te stijgen. Inmiddels kan XTZ 13% bijschrijven in de afgelopen 24 uur. De munt wordt voor 1,34 euro verhandeld.

XTZ moest van ver komen want halverwege 2021 was de munt nog meer dan 7,71 euro waard. Tijdens de bearmarkt van 2022 bleef daar niets meer van over, en begin dit jaar was de koers zelfs 0,65 euro. De stijging van vandaag is daarom een mooie opsteker en voor investeerders hopelijk een opmaat naar meer.

Google start node op blockchain Tezos

Volgens de aankondiging werkt de Tezos Foundation samen met Google Cloud om de ontwikkeling van Web3-applicaties op zijn netwerk te versnellen. Om dit te bewerkstelligen zal Google’s Cloud een node worden, waardoor hun zakelijke klanten geholpen worden bij het ontwikkelen en implementeren van apps op Tezos.

Google Cloud stelt zijn zakelijke klanten in staat om bij te dragen aan de ontwikkeling van blockchain door als node op het Tezos-netwerk te dienen. Bovendien krijgen bepaalde startups die door Tezos zijn geselecteerd, toegang tot Google Cloud-tegoeden en mentorschap.

De technisch directeur van Google Cloud Web3 zegt hierover:

‘Bij Google Cloud bieden we een veilige en betrouwbare infrastructuur voor Web3-oprichters en -ontwikkelaars om hun applicaties te innoveren en te schalen. We kijken ernaar uit om de betrouwbaarheid en schaalbaarheid van Google Cloud te gebruiken om Web3-applicaties op Tezos aan te drijven.’

Google Cloud wordt steeds belangrijker voor grote cryptobedrijven. Eerder bleek dat ze spraakmakende samenwerkingen aangingen met Chainlink, Ethereum en Solana.

Chainlink en Google

In 2019 werd stilletjes Chainlink genoemd in een blog van Google. Let wel, het was toen een van de donkerste periodes van de bearmarkt, dus elk nieuws wat als positief geïnterpreteerd kon worden, werd groots opgepakt. De koers van Chainlink verdubbelde binnen twee dagen.

Vanaf dat moment fungeerde Chainlink als de “middleware” tussen smart contracts en de real-world data van Google. Dit heeft Chainlink veel goeds gedaan, want doordat ze een decentraal netwerk kunnen aanbieden van oracles, gevuld met data van Google, willen veel blockchains gebruik maken van hun diensten.

Blockchain Node Engine

Vervolgens was het lange tijd stil rondom crypto en Google. Tot vorig jaar. In oktober introduceerde het Google Cloud-team Blockchain Node Engine, wat ‘een volledig beheerde node-hostingservice is die de behoefte aan node-operaties kan minimaliseren.’

Ofwel, een soort dienst waardoor bedrijven niet zelf een node hoeven te draaien, maar dit kunnen uitbesteden aan Google. Ze zeggen hierover:

‘Web3-bedrijven die speciale nodes nodig hebben kunnen hier gebruik van maken voor verschillende acties. Denk aan transacties doorgeven, smart contracts implementeren en blockchain-gegevens lezen of schrijven met de betrouwbaarheid, prestaties en beveiliging die ze verwachten van Google Cloud Compute en netwerkinfrastructuur.’

Ethereum en Solana gingen Tezos voor

Om dit kracht bij te zetten zijn ze meteen aan de slag gegaan want in diezelfde aankondiging werd bekend dat Ethereum de eerste blockchain zou zijn waar ze mee werken.

In november, nog geen paar weken later, maakte Google Cloud bekend samen te gaan werken met Solana.

‘Blockchain Node Engine zal volgens jaar de blockchain van Solana ondersteunen, zodat het voor iedereen gemakkelijk zal zijn om een speciale Solana-node in de cloud te lanceren.’

Google kan via hun clouddiensten een vorm van decentralisatie en gemak bieden waardoor de drempel lager wordt om een node te draaien. De vraag is natuurlijk of het slim is om een deel van de nodes bij Big Tech te stallen.

Wat is een node?

Een node is software die verbinding maakt met een blockchain. Het apparaat waar je de node mee draait, bewaart ook de hele geschiedenis van de blockchain. Dat kan veel geheugen kosten.

Het doel van een node is om te controleren of de veranderingen die worden voorgesteld (zoals verwerken van transacties) overeen komen met de al bestaan de data van de blockchain en dat er geen fouten worden gemaakt. Een fout kan zijn als dezelfde coin twee keer tegelijkertijd wordt uitgegeven.

Nodes houden een blockchain gezond, en als je een node draait, dan heb je altijd toegang tot de meest recente versie van bijbehorende blockchain.

Schrijf ook over crypto

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Google Cloud start samenwerking met Tezos, waarde XTZ stijgt 13% appeared first on BLOX | Nieuws.