GoTo heeft 8,38 miljoen euro betaald voor 100% van de aandelen van de Indonesische cryptobeurs PT Kripto Maksima Koin.

Twee unicorns kopen cryptocurrency

Vorig jaar fuseerden de Indonesische unicorns GoJek en Tokopedia en hieruit werd GoTo geboren. Menig toerist kent GoJek vanwege de scooter- en autoritten en de mogelijkheid om boodschappen, eten en massages te bestellen. Tokopedia is een online koopplatform zoals Amazon of Bol.

Ten tijde van de fusie waren deze twee bedrijven de twee meest waardevolle start-ups van Indonesië. Gezamenlijk zijn ze verantwoordelijk voor 2% van het bruto binnenlands product van het land.

Volgens het kwartaalrapport van Q1 2022, heeft GoTo ongeveer 2,5 miljoen geregistreerde chauffeurs en 14 miljoen geregistreerde handelaren. Het bedrijf beweert meer dan 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers te hebben.

Diversiteit door crypto

Het nieuws van de overname komt van Reuters. ‘Wij zijn van mening dat blockchain-technologie een reguliere rol kan spelen in de toekomst van financiën,’ zegt GoTo. Helaas hebben ze niets laten doorschemeren over wat hun plannen zijn met de pas verworven cryptobeurs.

PT GoTo Gojek Tokopedia (bekend als GoTo) heeft dus 124,84 miljard rupiah (8,38 miljoen euro) betaald om alle 55 duizend aandelen van de Indonesische cryptobeurs PT Kripto Maksima Koin over te nemen. Het bedrijf zei dat de deal in lijn is met zijn doel om “een diverse hub voor geldbeheer” te worden.

GoPay krijgt bijna alle aandelen cryptobeurs

De app van GoJek heeft namelijk al een functie genaamd GoPay, waarmee je in vrijwel alle winkels kan betalen. Het is niet verwonderlijk dat GoTo interesse heeft in cryptocurrency en wellicht plannen heeft om crypto te verweven in hun dienst.

De meerderheid of (99,98 procent)van de aandelen van PT Kripto Maksima Koin zal eigendom worden van GoTo’s dochteronderneming GoPay. Daarnaast zal GoTo zelf slechts 0,02 procent van de aandelen van PT Crypto Maksima Koin beheren.

Crypto en bitcoin goed vertegenwoordigd in Indonesië

Ondanks de negatieve houding van de Indonesische centrale bank van het land en enkele lokale islamitische organisaties, is cryptocurrency ontzettend populair in Indonesië. Als je deze zomer op Bali bent geweest, dan vind je verrassend veel crypto-cafe’s. Afgelopen weekend werd ook Coinfest gehouden in een beachclub op Bali.

Op Bali vind je ook de co-workingspace T-Hub, waar de schrijver van dit artikel veel te vinden is.

Daarnaast zijn er elke week meerdere bitcoin-meetups verspreid over heel Indonesië. Een van de organisatoren van de meet-up in Ubud schreef een betoog over waarom Indonesië Bitcoin nodig heeft. In haar betoog wordt ook de rol van het koloniale Nederland benoemd.

Volgens een enquête van het Amerikaanse Gemini is Indonesië de wereldleider op het gebied van crypto-adoptie en deelt het de eerste plaats met Brazilië.

Weinig concurrentie crypto-industrie Indonesië

In Indonesië (met 275 miljoen inwoners) zijn er drie grote cryptobedrijven die de dienst uitmaken: Indodax, TokoCrypto en in mindere mate Pintu. Daarnaast worden de websites en apps van veel internationale bedrijven (zoals Binance) geweerd uit het land. Er is weinig concurrentie waardoor er dus genoeg groei te behalen valt in Indonesië.

Net als in Nederland moeten Indonesische cryptocbedrijven een licentie verkrijgen van de overheid. Naast de genoemde drie hierboven, zijn er nog 22 andere cryptobeurzen met een licentie, waaronder PT Kripto Maksima Koin.

Ondanks een beperkt aanbod aan bedrijven in verhouding tot het aantal inwoners, wordt er toch flink gehandeld in Indonesië. De grootste economie van Zuid-Oost Azië had in 2021 een totaal transactievolume in cryptocurrency van 859,4 biljoen rupiah (57,5 miljard euro). Dit is 1000% meer dan een jaar eerder.

The post GoJek betaalt 8,38 miljoen euro voor cryptobeurs uit Indonesië appeared first on BTC Direct | Nieuws.