Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Bitcoin zakt onder de grens van $60.000, shortposities geliquideerd voor meer dan $200 miljoen

De koers van bitcoin (BTC) daalde vandaag voor het eerst sinds enige tijd weer onder de grens van $60.000. Op het moment van schrijven zitten we er iets boven. Toch is dit een van de meest opmerkelijke dalingen van 2024.

Ondanks een daling van 18,40% ten opzichte van zijn all-time high van $73.790 op 14 maart 2024, bedraagt de marktkapitalisatie van Bitcoin nog steeds een indrukwekkende $1,19 biljoen. Het is nu 34 dagen geleden sinds deze piek werd bereikt. Op het moment vans schrijven staat de koers op $60.220 per stuk.

In termen van zijn waarde ten opzichte van goud, wordt een enkele Bitcoin nu gewaardeerd op 29,6 ounce goud, en vertegenwoordigt het ongeveer 8,57% van de totale marktkapitalisatie van goud.

Recente gegevens van Coinglass tonen aan dat er aanzienlijke liquidaties hebben plaatsgevonden in de cryptomarkt. De futuremarkt is er eentje om te speculeren op toekomstige koersen. Als de prijs van bitcoin ineens flink verandert, heeft dat gevolgen voor dit soort posities.

“BlackRock ETF gaat positie GBTC overnemen na bitcoin halving”

Het iShares Bitcoin Trust (IBIT), de exchange traded fund (ETF) van BlackRock is hard op weg om het Grayscale fonds GBTC qua geïnvesteerd vermogen te overtreffen. Dat beweert Bloomberg Intelligence analist Eric Balchunas op X.

BlackRock IBIT versus Grayscale GBTC
Op dit moment is er nog sprake van een voorsprong van 2,3 miljard dollar van GBTC ten opzichte van BlackRock. Om het in context te plaatsen, vorige week was het verschil tussen de twee spot Bitcoin ETFs—de twee grootste in de VS—ongeveer $4 miljard.

IBIT ligt op schema om de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) voor het einde van de maand te overtreffen, volgens analisten. Balchunas zegt op X: “Een enorme rally in BTC zou het een beetje kunnen vertragen, maar ik zet 30 april in als de datum van de flippening.”

Bitcoin-halvering – wat kunnen we verwachten?

De komende Bitcoin-halvering, een proces dat vooraf bepaald werd door oprichter Satoshi Nakamoto ongeveer 15 jaar geleden, belooft anders te zijn dan voorgaande keren. Dit fenomeen, dat de beloningen voor miners halveert en zo de aanmaak van nieuwe munten vermindert, heeft traditioneel geleid tot een stijging van de Bitcoin-waarde door een verminderd aanbod.

Toch kan de impact deze keer minder groot zijn. Historisch gezien duurde het steeds langer voordat Bitcoin nieuwe recordhoogtes bereikte na elke halvering. In 2012 verminderde de eerste halvering de beloningen tot 25 Bitcoin per block. Deze vierde halvering zal de beloning verlagen naar 3.125 Bitcoin per block. Hoewel de theorie stelt dat een afnemend aanbod de waarde verhoogt, is de verandering in aanbod nu de helft van wat het vier jaar geleden was, terwijl de handelsvolumes tien keer zo groot zijn.


The post Goedemorgen Bitcoin: koers zakt onder grens van $60.000 appeared first on Bitcoinmagazine.nl.