Als het aan de onderzoeksgroep van Standard Chartered ligt, dan wordt het jaar 2023 een ware nachtmerrie voor Bitcoin. In een nieuwe notitie aan zijn investeerders, schetst de zakenbank een gitzwart scenario voor Bitcoin waarin de koers volgend jaar naar 5.000 dollar zakt.

Overstappen op fysiek goud

Niet veel later in het document doet Standard Chartered uit de doeken waar deze voorspelling op gebaseerd is. De bankgigant verwacht dat er een ware vlucht naar fysiek goud ontstaat. Jarenlang is goud een ondergeschoven kindje geweest in beleggingsportfolio’s. Na de run op Amerikaanse dollars in 2022, verwacht Standard Chartered voor 2023 een vlucht naar harde assets en met name fysiek goud.

Hoofdstrateeg Eric Robertsen van Standard Chartered voorziet in 2023 weinig hoopvolle ontwikkelingen voor Bitcoin. Er bestaat volgens de gerenommeerde analist een kans dat meer grote partijen uit de industrie failliet gaan en dat het sentiment in de markt verder afkoelt.

Vanaf de huidige koers van 17.300 dollar, verwacht Robertson een daling van 70 procent voor Bitcoin. Voor fysiek goud voorspelt de analist een koers van 2.250 dollar, wat ten opzichte van de huidige prijs een stijging van 30 procent betekent. Als het aan Standard Chartered ligt, moet de Bitcoin-industrie zich dus opnieuw opmaken voor een lastig jaar.

Geforceerde verkopen zijn voorbij

Standard Chartered is er inmiddels wel van overtuigd dat de geforceerde verkopen van Bitcoin inmiddels voorbij zijn. Daarmee doelt het op verkopen die mensen gedwongen moeten doen, omdat ze anders uit hun posities gedrukt worden. “Maar investeerders worden tegen de huidige koersen niet voldoende gecompenseerd voor de risico’s die nog in de markt zitten”, zo schrijft de zakenbank in de notitie.

Hiermee doelt Standard Chartered op mogelijke nieuwe problemen bij gecentraliseerde spelers die als verrassing uit de hoge hoed kunnen komen. Je moet hierbij denken aan partijen van het kaliber van Binance die plotseling niet liquide blijken. Dat zou mogelijk nog een groter drama opleveren dan het omvallen van FTX.

Duidelijk is dat de onzekerheid momenteel heerst in de crypto-wereld. Daar moeten we Standard Chartered in ieder geval gelijk in geven. Een Bitcoin koers van 5.000 dollar lijkt op dit moment echter wel heel onwaarschijnlijk. Daarvoor moet Bitcoin immers nog een fikse daling doormaken.

Er heerst ook optimisme

Overigens is het nieuws op dit moment niet alleen maar negatief als het over Bitcoin gaat. Er zijn genoeg invloedrijke figuren die nog een zonnige toekomst voor Bitcoin zien. Wat te denken van de miljardair en durfkapitalist Tim Draper, die voor volgend jaar een Bitcoin koers van 250.000 dollar voorspelt? Draper gelooft dat het omvallen van FTX uiteindelijk alleen maar positieve effecten op de industrie heeft.

De implosie van FTX laat mensen zien waar Bitcoin echt om draait: decentralisatie. Zijn verwachting is dat meer mensen kiezen voor eigen wallets en gecentraliseerde platformen laten voor wat het is. Dat zou de industrie in ieder geval een stuk weerbaarder maken.

Draper is niet de enige met positieve gevoelens over de toekomst van Bitcoin. Ook analist Henrik Zeberg voorspelde eind november nog een Bitcoin koers van 100.000 dollar. Verder ziet hedgefonds-manager Mark Yusko 2023 als de potentiële start voor een nieuwe bullrun van Bitcoin. Er zijn dus nog genoeg mensen die geloven in de absolute schaarste van de creatie van Satoshi Nakamoto.

The post Gigantische zakenbank voorspelt Bitcoin van 5.000 dollar in 2023 appeared first on BLOX | Nieuws.