De gemiddelde transactiekosten voor bitcoin zijn sinds de voorlaatste all-time high van 62.788 dollar (57.764 euro) van april 2021 alleen maar gedaald. Op dit moment betaal je voor een bitcoin-transactie gemiddeld 0,95 euro, wat het laagste punt is sinds juni 2020. Alles wijst er dan ook op dat de hype momenteel niet aanwezig is in de markt en de bullmarkt voorlopig voorbij is.

In de grafiek van Blockchain.com zien we duidelijk terug hoe de activiteit op het netwerk stevig is afgenomen sinds de piek van april 2021. Zelfs de all-time high van november 2021 bracht het enthousiasme en de activiteit niet terug op de Bitcoin blockchain. Op de korte termijn vormt dit geen probleem, maar op de lange termijn is het zeker iets om over na te denken. De blok-subsidie voor miners daalt namelijk langzaam naar nul, waardoor de beveiliging van het netwerk met de jaren steeds meer afhankelijk wordt van de opbrengsten uit transactiekosten.

Bitcoin mining en de dalende bloksubsidie

Op het moment van schrijven krijgen bitcoin miners voor ieder blok een subsidie van 6,25 bitcoin. Iedere vier jaar gaat halveert die beloning met de bitcoin halving die de subsidie in het jaar 2140 uiteindelijk naar nul brengt. Op dat moment zijn alle 21 miljoen bitcoin in omloop en moeten de miners het volledig hebben van de transactiekosten. Het is voor de beveiliging van bitcoin op de lange termijn dan ook belangrijk dat de transactiekosten op de blockchain zelf omhoog gaan.

Als alles ‘volgens plan’ verloopt, dan is het voor de gemiddelde bitcoiner waarschijnlijk niet rendabel om transacties in te schieten op de blockchain zelf. De transactiekosten moeten straks immers voldoende bedragen om het voor miners rendabel te maken om de blockchain te beveiligen. Het gros van de bitcoiners moet dan werken via oplossingen als het Lightning Netwerk en bijvoorbeeld via beurzen of andere tussenpersonen. De theorie is dat de wereldwijde adoptie van bitcoin uiteindelijk hogere transactiekosten en daarmee de beveiliging van het netwerk moet faciliteren.

Het belang van kleine blokken

De reden dat bitcoin transacties geld kosten is omdat de ruimte in bitcoin blokken beperkt is. Die beperkt ruimte zorgt ervoor dat mensen miners geld moeten bieden om hun transacties in de blokken op te nemen. Op dit moment betekent die beperkte blokruimte dat bitcoin ongeveer 7 transacties per seconde kan verwerken. Hoe meer vraag er is naar bitcoin transacties, hoe duurder het wordt om transacties in te schieten.

Dit is dan ook een belangrijke reden om de blokken klein te houden. Als we de blokgrootte verhogen naar 1GB, dan gaat het aantal transacties per seconde drastisch omhoog, maar gaat de omzet van miners omlaag. Daarnaast zorgen grotere blokken voor een lagere mate van decentralisatie in het netwerk. Grotere blokken van bijvoorbeeld 1GB betekenen dat nodes ook iedere tien minuten 1GB aan data moeten downloaden om bij te blijven.

Op dit moment is het mogelijk om met hardware van ongeveer 200 euro en een gemiddelde internetverbinding de Bitcoin software te downloaden en alle transacties voor jezelf te verifiëren. Vergroten we de blokken naar 1GB, dan wordt het voor de gemiddelde consument een stuk lastiger om aan dit proces mee te doen. Het hele idee van Bitcoin is juist dat je niemand meer hoeft te vertrouwen omdat je zelf alles kunt verifiëren.

The post Gemiddelde transactiekosten bitcoin met 0,95 euro naar laagste punt in 2 jaar tijd appeared first on BTC Direct | Nieuws.