Een Zuid-Koreaanse ambtenaar die de publieke fondsen voor amateursporten beheert heeft toegegeven 360.000 euro te hebben verduisterd om bitcoin te kopen. Volgens de lokale media wordt de ambtenaar in kwestie nu vervolgd door de politie in de stad Mokpo in het zuidwestelijke gedeelte van het land.

Niet één, niet twee, maar 20 keer

Dat het niet om een incident ging blijkt wel uit het feit dat de ambtenaar in 20 verschillende transacties overheidsgeld naar haar man overgemaakt. Haar collega’s kwamen de fraude op het spoor vanwege een paar onregelmatige en onherkenbare stortingen en opnames van de rekening. Hierbij werd een groot deel gemarkeerd als “uitgaven”, zonder dat duidelijk was waar het geld precies naartoe ging. 

Uiteindelijk bleek dat dus de rekening van de echtgenoot van de ambtenaar te zijn. Het duo kocht vervolgens bitcoin met de gelden en vergokte de rest op het internet. Deze bijzondere situatie begon in maart 2022 en heeft dus niet langer dan vier maanden geduurd. 

Nadat één medewerker van het accounting-team ineens niet meer kwam opdagen gingen er wat alarmbellen af. Tijdens een ondervraging door de politie biechtte de vrouw vervolgens meteen op dat ze publieke fondsen had gestolen. Ze was medewerker van de Mokpo Sports Council dat de kosten van vele amateur en semi-professionele teams in de stad betaald.

Council in de problemen

Het incident zorgde ervoor dat de Mokpo Sports Council in de problemen kwam. Vanwege de gestolen fondsen kon het de salarissen van sommige coaches en andere stafleden van de sportteams niet meer betalen. De vrouw geeft aan internet opsporingssystemen te hebben omzeild via haar bekende gaten in het systeem.

Veel succes zullen de vrouw en haar echtgenoot niet hebben gehad met de gestolen gelden. Bitcoin heeft in die periode namelijk enkele flinke duikvluchten gemaakt. Ook de beslissing om met het overige deel van het geld te gokken geeft weinig hoop voor het duo. De kans is aanwezig dat ze zichzelf met deze actie flink in de schulden hebben gewerkt.

Bitcoin kopen met gestolen geld

Dit is zeker niet de eerste keer dat we horen over iemand die met gestolen geld bitcoin heeft gekocht. Een voormalig medewerker van een zusterbedrijf van Sony maakte het wel heel bond. In 2021 wist de man in kwestie 154 miljoen dollar (ongeveer 150 miljoen euro) van de rekeningen van Sony af te halen om daar vervolgens bitcoin mee te kopen. In totaal kocht de man 3.879,16 bitcoin met het bedrag.

De FBI wist de bitcoin transacties in kwestie te traceren en kon uiteindelijk in samenwerking met Citibank en de Japanse autoriteiten de private key bemachtigen. Dat was de sleutel tot de tegoeden, die uiteindelijk dus allemaal teruggehaald konden worden. De voormalig medewerker van Sony is vervolgens in Japan berecht.

Waarnemend Amerikaans procureur Randy Grossman kwam destijds met een interessante uitspraak over de zaak. “Criminelen moeten goed opletten: Je kunt niet op cryptocurrency rekenen om je zwarte geld van de overheid te verbergen.” Dat is iets waar de media nog regelmatig de fout mee ingaan. Bitcoin mag dan wel digitaal geld zijn dat in sommige gevallen met een behoorlijke mate van privacy te gebruiken is, maar de openbare transactiegeschiedenis straft iedere kleine fout die je maakt keihard af.

The post Geld stelen van de overheid om bitcoin te kopen? Dure grap voor deze Zuid-Koreaan appeared first on BTC Direct | Nieuws.